A szokásos éves landömping újabb állomásán vagyunk túl. Az, hogy ez nekünk jó-e vagy sem, azt majd mindenki döntse el magának. Én igyekszem kicsit mindkét oldalról megvizsgálni az ügyet és leírni mindent, amit tapasztaltam, amit hallottam és átéltem ezen a hétvégén a csarnok fala között és előtte.

Helyszín és egyéb adottságok:

A legelső dolog, ami ugyan az, az a helyszín. Itt az egyetlen változás legutóbbi személyes látogatásom óta, hogy a bejárattól beérkezve a jobb oldali falon már nem a kék Bluechip felirat látszik (milyen érdekes, hogy már nem támogatja a versenyt), hanem az, hogy szépen át lett kenve glettel vagy vakolattal. A szép narancsos falon gyönyörűen látszik az említett valamelyik anyag jellegzetes szürke színe. Közvetlenül az Invitel molinó felett. Újracsempézés megvolt, de egy kis festékre már nem futotta...

Pozitívum, hogy csak szombat éjjelről vasárnapra virradó hosszú este alatt nem volt egy ideig víz a WC-ben, nem egy teljes lanon mint legutóbb hallottam. Utána viszont elég sok is volt, ahogy a videóban látható. És most szerencsére nem volt összekenve egyik WC ajtó sem a WC-be szánt tartalommal, ellenben a porcelán és mellette a csempe egyik éjszaka csúnyán megkapta a magáét. Viszont aki kicsit is igényes próbált lenni, a fenti zuhanyzókat még mindig nem tudta használni, mert ugyebár ott a víz nem létkérdés. Ez pedig szerintem egy olyan momentum, amivel a helyszínen alvók komfortérzékét erősen növelni lehetne.

Szintén egy érdekes pont, hogy a női WC-ben van piszuár, míg a férfiben nincs. Megfelelő világítós táblát kellett volna beszerezni és akkor kicsit könnyebb lett volna mindkét nemnek a folyó ügyeit elintéznie. Arról nem is beszélve, hogy nem egy játékos a vizeletben úszó WC csészék helyett inkább a természet lágy ölén végezték el kisebb folyó ügyeiket, mert nem volt gusztusuk bemenni a legkisebb helyiségbe.

A büfé még mindig ugyan az, mint régen. Nem nagy durranás, de legalább drága és néhány embernél vagy a kajától vagy a kajától és a nagyteremben fennálló állandó levegőtlenségtől, de többen is rosszul lettek.

Pontrendszer:

Pozitív dolognak tartom, hogy a szervezők valamilyen formában elejét akarják venni a szemetelésnek és a károkozásnak. Ha valaki nem kijelölt helyen dohányzik elég csúnya büntetést osztogatnak ki a megfelelő szervek egy magánszemélynek, amihez képest a lannevezés eltörpül. A szervezőkre ez plusz egy helyiértékkel minden gond nélkül nőhet, így ez érthető. A probléma az, hogy egy bootcamp-re érkező társaság, ahol mindenki vidéki, nem fogja még október 23-án 0:31-kor az ICL oldalát nézni és megtanulni. Amint megérkeznek, belövik a gépeket és játszanak és szintén nem a weboldalt nézegetik, ahol amúgy este 21:00-ig véglegesedett a lista. Nap közben nem tudom, hogy a csapatok bármilyen felvilágosítást kaptak-e arról, hogy a lista változott, ha ugyan változott. Ezt nem kezelték a legjobban. A másik probléma, hogy csak akkor büntetnek, ha látnak is vmit. Több emberrel való elbeszélgetés után volt, aki kapott büntetést, volt aki nem ugyan azon és más-más pontok megszegéséért. Tudjuk, hogy mindenki egyenlő, de mindig vannak egyenlőbbek. :)

Ami probléma, hogy a szervezőknek külön kellene vonni a versenyszervezést és a rendrakás, rendtartás feladatait. Kellene több szervező és takarító, aki elvégzi a megfelelő feladatokat és nem az adminoknak kell rendet is tartani és a meccseken is helyt állniuk. Főleg, hogy alapból is elég gyér létszámmal rendelkeztek. Itt is adódtak bőven gondok, amiről szintén készítettem egy kisebb videót, aminek minőségéért elnézést kérek, de a lényeg látható és hallható.

Szervezés, lebonyolítás:

A legjobban a CoD4 csapatok jártak, mert ha ki is estek, volt lehetőségük játszani bármikor bárkivel és saját gépek révén is volt, de kisebb csúszás, mindössze 1 óra. Hozzátenném, hogy itt csak 14 csapat volt és ahogy a visszajelzéseket hallgattam a bootcamp napján a CoD4-es csapatok csak este 6-ra jutottak hálózathoz. 3 órán át csak várakoztak, hogy játszanak, ha már fizettek.

CSGO teljes mértékben TUP gépeken zajlott, de volt lehetőség saját gépet is hozni annak, aki akart. Erre viszont a szervezők már nem készültek plusz helyekkel, így akkor volt lehetőség bárhova saját gépet rakni, ha egy CoD4 csapat csomagolt.

A legnagyobb hibája és a legnagyobb húzása is az ICL mostani versenyének, hogy a CSGO 40 csapatos volt. 40db TUP gépen esélytelen ennyi csapatot normálisan játszatni. Én a magam részéről örültem, hogy rengeteg régi ismerős arccal találkoztam és játszhattam kicsit. Jöttek fiatalok is, de az idősebb generációknak nagyobb élmény volt látni a már inkább csak kedvtelésből játszó egykori nagy játékosokat és egymást. Ha lett volna LAN hangulat, akkor nagyon jól elszórakozott volna mindenki. Ami inkább jellemző volt az a több órás csúszás. 3-5 órás csúszásokat szinte esélytelen behozni, akármennyire is siettetik az embert a beconfigolással. Aki elsőként fejezte be a csoportmeccseit, az 30,5 órát várt az alsóház első késeléséig. Ilyen sok kimaradás után otthoni körülmények között is kell az embernek az, hogy leüljön kicsit játszani, hogy visszaszokjon. De itt erre esély sincs, mert amint megvagy a beállításokkal, máris sürgetnek az adminok, hogy kezdeni kell, mert csúszás van.

CoD4-nél ez nem okozott problémát, mert hiába van beleírva a szabályba, hogy 15 perc után noshow, nyugodtan lehet várni bármelyik csapatra, aki span, hogy 1-2 órákat várjon inkább az ellenfél. Itt is van, aki egyenlőbb a másiknál. Semmi következetesség nincs a szervezők részéről az általuk készített szabályzat betartásával kapcsolatban. A CoD4-re még minimálisan visszatérek BTURBO kapcsán, de az már elég visszhangot keltett.

A CSGO már az első pár órában eléggé megcsúszott. Több játékos és csapat úgy indult el, hogy a kiadott lebonyolítás szerinti időre oda lettek rendelve péntek estére. Egy jó csapat sosem akar késni, így a legtöbbek 1 órával a korábban kezdés előtt már ott voltak. Amíg úton voltak egy órával viszont eltolódtak a kezdési időpontok a hivatalos információk szerint. Így 7 órából 8 lett. Ezzel nem is lenne még olyan nagy probléma, de ezen két csoport csapatai éjfél körül kezdtek el egyáltalán konfigolni. Ha nem lett volna egy olyan csapat, aki nem jön el, akkor nem csak 3 meccs várt volna rájuk és nem csak éjjel 3 lett volna, mire végeznek. A másik csoport így is 4 órára végzett, mert ott megvolt mindenki. A játékosok nagyon jól tudtak így pihenni a másnapi meccsekre. Főleg úgy, hogy fél 5-kor arra riadtak fel páran, hogy valaki a kukába ordítja ki a vacsoráját és nem sokkal később pedig, elmondások szerint 5 körül elindult a zene, amit a videóban is hallani lehet. Szombatról vasárnapra éjjel a zene le sem állt.

A szombati nap sem volt sokkal jobb. Az utolsó két csoport meccseinek végeztével nem volt szétlövés, csak a csoportban elért eredmények alapján lettek besorolva alsó, illetve felső ágra a csapatok. Természetesen itt is a felső ágra került csapatok élvezték a bizalmat és a játék örömét. Alsó ágon 7-8 körül kezdődtek meg este a mérkőzések, de felső ágon már az elődöntők is megvoltak. Ahol szabad gépek voltak, ott zajlott közben az összes összecsapás az alsó ágon. Az óraátállítás révén nyert 1 órával is a meccseknek 4 óra után lett vége vasárnapra virradóra. A meccsek akkor azt mondták, hogy reggel 10-től folytatódnak. A kisebb csapatok, így alig tudtak érdemben pihenni, a felső ágról lesettek viszont könnyedén aludtak annyit, hogy teljesen kipihenjék magukat.

Amit szintén nem tartok szerencsésnek szervezési szempontból, hogy a nagydöntő este 8-ra ért véget. Egy vidéki ember, aki közel lakik akár a nyugati, akár a keleti határhoz nem tud már hazakerülni, mert mire Vácról bekerül Budapestre és onnan vonatot vagy buszt talál, már lehet, hogy nem is indul semmi. Kicsit el kéne gondolkozni, hogy érdemes-e ennyire sok csapatot indítani a játékban. A csúszásokat látva lehet, hogy a 32 csapatis bőven sok lenne ide. A TUP gépek pont annyira jók, mint amennyire rosszak. Bárkivel beszéltem nem volt lan hangulata mert állandóan siettetve volt és max 2 meccset játszott egyszerre. Macerásabb a saját gépet cipelni, de az biztos, hogy aki kiesik, az nem csomagol pénteken, hanem legalább szombaton is játszik még és úgy megy haza vagy úgy szervezi a programját, hogy kényelmesen haza tudjon érni.

Adminok:

Az adminokat a magam részéről két részre bontanám. Aki olyan pozícióban arról azért lehet tudni, hogy valamennyi ellenszolgáltatást kap a munkásságának nevezett tevékenységről. Én a magam részéről a főbb adminokat általában valamelyik gamer székben láttam tespedni és néha aludni. Utóbbiról azért nem csatolok képet, mert ennyi gerincem van, hogy nem hozom kellemetlen helyzetbe. Ott van egy külön admin szoba, ahol nyugodtan lehetne pihenniük nekik is.

A kisebb adminok, többségében a hálátlanabb feladatokat kapják meg. Sajnos a nagyobbak nem fogják úgy össze a dolgokat és úgy jött át nagyon sokszor, hogy tojnak bele, hogy mi hogyan zajlik, mert ők nem vesződnek vele, mert minden azokon a kisebb adminokon csattan, akik érdemben és teljesen ingyen foglalkoznak a versennyel és a csapatokkal. És a verseny lebonyolításán túl még a takarítás is a reszortjuk. Valahogy nem láttam a főbb emberek kezében egyszer sem szemetes zacskót vagy felmosót...

BTURBO és a zsemle esete:

Nem egy helyen és nem egy formában jelent már meg a történet, de BTURBO leírta kicsit hosszabban is az egészet. A történet itt olvasható.

A magam véleménye az, hogy ez egy erődemonstráció is volt részben NewZoo, részben BTURBO részéről. Az biztos, hogy mindkét oldal (Szőke, BTURBO) hibázott a maga módján és tudjuk, hogy mindkét félnek megvan a maga stílusa, DE:

  • nem egy ember kajált bent a teremben
  • én az adminoknak sem engedném meg, hogy bent egyenek. Legyen annyi váltás és szabad idő, hogy ezt meg tudják oldani.
  • Nem egy olyan már félig megszáradt tócsába léptem bele, ami nem tudom hogyan került a küzdőtérre, de ragadt és nem került feltakarításra.
  • Cigicsikk is volt bőven a CoD4 és a CSGO részek között, amiről találtok majd fotót a csatolt képeknél.
  • Ha kaját nem lehet bevinni a küzdőtérre, akkor alkoholt se lehessen sem játékosnak, sem nézőnek, sem adminnak.

LAN élmény:

Hogy ne az időt húzzam pár szóban írnám inkább felsorolásként a pozitívumokat és a negatívumokat.

Pozitívumok:

  • volt lan
  • 40 csapat
  • sok régi ismerőssel lehetett találkozni
  • társaság

Negatívumok:

  • szervezés
  • állandó csúszások
  • szabályzat (ki-ki egyenlőbb)
  • szellőztetés, levegőtlenség
  • lan hangulat hiánya
  • alkohol
  • zuhanyzás még mindig nem megoldott
  • Volgare

Az általam készített fotók csatolva megtalálhatók itt. Akinek olyan fotója van, amit szívesen megosztana velem és a többi olvasóval, az keressen meg és küldje el nekem. A képeket egy külön nézői mappába feltöltve fogom megosztani teljesen anonim módon.

Spect és üres járatok:

Az utóbbi pár lan alatt látott közvetítések és visszajelzések után úgy voltam az egésszel, hogy nem éri meg lemenni most sem Vácra. Nem is lett volna így, ha nem találkozom rengeteg régi ismerőssel. Ha ők nincsenek, akkor nem tudom magam mivel lefoglalni, mert összesen, ami van lent, az 10-14 ember szórakoztatására és lekötésére elég (csocsó 4 fő, biliárd max 4 fő, ping-pong 2 fő (ha van labda), Guitar Hero 2 fő, cockpitek 2 fő). Csak a nevezett játékosokból bőven 250 fölött volt a létszám. Érezhető arányaiban, hogy így csak a jelenlévők 5%-a tudja magát elfoglalni. Hogyha levonom az éppen játszó embereket, akkor a játékosokkal 45% tudta csak magát lekötni bármivel nap közben. Ennek a 40%-a éppen játszott valamelyik játékban. Ahogy fogynak a támogatók a verseny mögül, úgy van egyre kevesebb lehetőség az aktívabb kikapcsolódásra a meccsek szüneteiben. És mivel gépe sincs egy CSGO játékosnak, így sem DM-ezni, sem játszani nem tud senkivel és semmivel. Így elég rossz 10-20 vagy akár 30 órát is várni egy-egy meccsre a csoportkörök után.

Arról akkor még nem is beszéltem, hogy a fentebb említett eszközök némelyike milyen állapotban van. Értem én, hogy jó lenne, ha nyereséges lenne egy verseny, de nem férne bele egy új ping-pong ütő? Az ultramodern és a tulajdonosuknál is okosabb telefonok is vastagabbak azoknál az ütőknél, pedig ez elég nehéz kihívás lenne...

Közvetítés:

 A közvetítéseket itthonról nagyon rövid ideig figyeltem csak. A CS2HU-t képviselő neware-t egy meccsen volt szerencsém kicsit követni, de éreztem rajta, hogy ő is már kicsit fáradt és egyedül nehéz streamelni úgy, hogy élvezhető és tárgyilagos is legyen egyszerre.

A Sea of Gamers a lan idejére leszerződtette a WiLDTV-s sPRaY-t, hogy így próbálja meg a színvonalat növelni. Sajnos azt kell mondjam, hogy sPRaY inkább vissza lett húzva Nosika és Pierce színvonalára, mint hozta azt, amit oRoberto-val szokott. Hogy miért nem a WiLDTV ment le közvetíteni, azt azonnal megosztom veletek.

A következő belső információkat az esportmilla belső csoportjában olvastam. A millásoktól elnézést kérek, ha ezzel bármi kárt okozok nekik. Ezek voltak a WiLDTV feltételei:

  • Kizárólagosság CS:GO-ban (ezt megbeszéltük, hogy nem adtok erre mondtam hogy okés olvassátok tovább, hisz mint írtad te magad, ez után nem is olvastátok tovább a levelet....de ez már lényegtelen)
  • Ha a technika adott, hogy 720p vagy 1080p adást adhatunk 60 fps-el két monitorral akkor az számunkra nagy segítség illetve nektek is mert annál kevesebb dolgot kell beállítanunk és cipelni magunkkal.
  • Egy nyugodt hely a csarnok területén, ahol ami rendezhetjük be a közvetítő területet (a rendezvény előtt pár nappal)
  • A közvetítőcsapatnak a rendezvény ideje alatt szállás (lehet ICL szállás is) illetve az utazás részleges megtérítése
  • Pénteken 1, Szombaton 3, Vasárnap 2 minimális étkeztetés a tagok számára.
  • Hír az ICL oldalán a közvetítésről a verseny teljes ideje alatt illetve média partnerek közt a WiLD_TV logója

Ezek az ICL szervezőinek túl soknak bizonyult, hogy minőségi közvetítéshez jussanak. A közvetítői hármasból volt szerencsém látni Pierce-t 2-3 órán át Guitar Hero-val játszani. Így én is le tudok menni közvetíteni bármikor és így is több közöm lenne a CSGO-hoz, mint neki és Nosikának együtt véve.

Volgare:

Hiába jelenleg a legjobb csapat az eredményei alapján, de a legkevésbé sportszerű is. Én a magam részéről elég nyugodt ember hírében állok, de közel jártam ahhoz, hogy odamenjek és 2-3 erősebb tockost adjak a srácoknak. Egy minimális sportszerűség szükséges a játékhoz, főleg egy versenyen. Korábban is többször tettem említést arról, hogy kell az alázat a játék, a csapattársak irányába és az ellenfelek tisztelete is. Náluk sajnos a legutóbbi teljes mértékben hiányzik. Én azt tudom javasolni a különböző versenyekről kapjanak eltiltást hazai viszonylatban legalább 3, de inkább 6 hónapra. Olyan viselkedési formát tanusítanak, ami messze elítélendő és nem kirakatba való.

A teljes lan nyereményt visszaadhatná a csapat, ha a következő pontot teljesen szigorúan vennék a szervezők:

Volgare_insult.png

Összefoglalás:

Én a magam részéről inkább azt javasolnám az összes olyan csapatnak, aki játszani szeretne, maradjon távol az ICL-től és inkább fizessen be egy ESEA vagy FACEIT prémium szolgáltatásra és fél évig játszhat amennyit csak akar ugyan annyi pénzből, mint amennyit az ICL nevezésre költenek. És ott legalább nem szorulnak 10-25 órás várakozásra.

Az ICL úgy érzem csak beszél a fejlődésről, de nem igazán van pozitívum a felsorolásomban. Illetve ami van, az sem miattuk van, hanem a közösség miatt. Több emberrel beszélgettem és igyekszem utána járni és esetleg elindítani egy folyamatot, hogy azok, akik ezt a rendezvényt LAN-nak csúfolják, meg tudják tapasztalni, hogy milyen egy minőségi verseny, ahol tényleg van hangulat, szervezettség (itt az nincs) és normális lebonyolítás. ICL, ahova többet nem mész el.

Ha megosztanád a saját tapasztalataid a versenyről, akkor írd meg vagy hozzászólásként vagy a megszokott az esportrol[kukac]gmail.com mailcímre vagy megtaláltok a facebook-onblog oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://esportrol.blog.hu/api/trackback/id/tr596836431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pene 2014.10.28. 02:08:46

Nos, a bejegyzést nem minősítem, ahhoz véleményt nem is igazán fűznék. Ha bajod van akár az ICL-lel, akár Pierce-szel, akár mással, akkor azt anonim módon nem fogod tudni lerendezni és csak kárt okozol vele.

Ha nem tűnt volna fel, a csoportban pont az irányba tereltük az események folyását, hogy a problémák előjöjjenek, ami megoldódhat az legyen is rendezve stb. Mert a te módszereddel csak a susmus terjed, de megoldása nem lesz a dolgoknak.

Ismerünk olyanokat, akiknek ez a módszerük, de azoknak nem a hazai esportélet fejlesztése, maximum a saját zsebük megtömése a cél. Neked vélhetően nem, de sikeres gyomrost vittél be ennek az egésznek... Így van egy-két keresetlen szavam ahhoz, amit csináltál... Előzetesen: az gusztustalan, a mi munkánkat vágja sutba, és kifejezetten dühítő, főleg számomra.

Egyedüliként neked megengedtem, hogy anonim módon a hazai esport fejlesztéséért(!) létrehozott csoportba bekerülj. Eleddig szinte semmit sem tettél hozzá a közös munkához, de pár egyéb taghoz hasonlóan inaktivitásod sem volt zavaró.

Az viszont kifejezetten zavaró tud lenni, hogy ha visszaélnek az ember bizalmával. És itt nem csak az én bizalmammal éltél vissza, hanem mindenkiével. Gratulálok.

Sikerült az eddig is oly törékeny hazai egységet (ami persze közel sem egység, mi sem akarjuk magunkat ebbe a felesleges ábrándba ringatni, mindenesetre eszméletlen munkánk van benne, hogy idáig eljutottunk) egy szimpla poszttal megrepesztened. Köszönjük szépen. Most majd várhatjuk, hogy az eddig is gyenge bizalmi bázisunk mellett továbbra is megtisztelnek a posztjaikkal a BELSŐ, ismert tagjaink.

Ha nem tűnt volna fel, próbáltunk a korrektség, az összetartás és a megbízhatóság vonalán mozogni, még akkor is, amikor ezért minket, az Esportmilla szervezőit kezdték ki egyes tagok. Felvállaltuk a konfrontációt, mert jó ügy érdekében tesszük, mert ezt az óvodát, ezt a mocsarat, amiben 10 éve lábat lógatunk, már nem bírjuk.

Sikerült újra a nagy érdekcsoportok(?) között szítani a tüzet, az árkot még egy kicsit mélyíteni. Akkor, amikor normális hangra lenne szükség. Amikor felnőtt emberek képesek apróságokon úgy megsértődni, hogy abból háború lesz. Nagyon remélem, hogy se a wild, se az icl, se a sog, se más nem veszi fel a kesztyűt, és lazán továbblép az irományod felett.

Ami habár konstruktívan indul és még haszna is lehetne, de ezt egy meggondolatlan csapással sikerült tönkre zúznod.

Nem utólag kell bocsánatért esedezni egy blogposztban, ami kifejezetten NEM alkalmas arra, hogy hozzátegyen valamit is a hazai közösség fejlődéséhez, hanem előre gondolkozni. Ha szinte végtelen jóindulatomban megengedem neked, hogy együtt "játssz" a többi esportéletet irányítóval, akkor - finoman szólva - ideges vagyok, amikor homokvárat építesz a közepére, majd belerúgsz Béluska és Ákoska autójába.

Szóval még egyszer gratulálok. Remélem legközelebb átgondolod, hogy mit csinálsz, de nem ilyen szűk látókörűen...

little.balage 2014.10.28. 08:44:25

Kedves blogger, véleményed elolvasva, accepptálva majd figyelmen kívül hagyva. Köszönöm szubjektív véleményedet!

little.balage 2014.10.28. 08:45:55

Még csak annyit hogy brutál gyerekes amit itt lenyomtál ebben a hosszú baromságban(nem nem szervező vagyok hanem gamer)

blogger.blog 2014.10.28. 21:16:29

Mr. ozsváth ádám. Szép munka. Névtelenül ilyen és hasonló lejárató cikkek írása, de egyszer minden kiderül, és nem maradnak el a következményei.

Lexmy 2014.10.29. 16:01:28

Szerintem meg jogos a cikk.. :D
De sajnos ez az egyetlen magyar LAN.. Csinálj jobbat akkor. Örülni kéne hogy van.
süti beállítások módosítása