Mióta nem menedzserkedem, nem igazán foglalkozom azzal, hogy itthon mi és hogyan zajlik az eSport terén, de mindig vannak olyan események, amik akár a játékos ismerősökön keresztül, akár a közösségi média segítségével mégis elérnek engem is. Rengeteg olyan gondolat keringet bennem, amit így vagy úgy, de átbeszéltünk régi ismerősökkel a mat1-ügy kapcsán és több olyan is van, amit úgy érzem szívesen megosztanék másokkal is.

Az első és legfontosabb dolog, hogy bármilyen nem legális módon előnyhöz jutni (csalni), nem helyénvaló. Legyen az bármilyen valós vagy virtuális megmérettetés, az ilyenek általában írásban is tiltva vannak. Az egyéb erkölcsi normák mindenkinél máshogy néznek ki, így mindenhol az számít, ami le van írva. Viszont az is tény, hogy egy-egy ilyen esetet nehéz bizonyítani, főleg, ha okosan is csinálják. Ilyen példát láthatunk akár a Lance Armstrong profi versenyzői pályájáról készült filmben (A program – Egy legenda bukása) is. Közel egy évtizeden keresztül a csúcson lenni nehéz és komoly munka volt akár a doppingolás eltitkolásában, mind pedig abban, hogy rajtakapják, ha valóban szedett teljesítményfokozó szereket. Végül sikerrel jártak a hatóságok és fény derült a valóságra.

Kicsit a fent említett példára emlékeztet a mat1 kapcsán kialakult helyzet is. Nem volt új, hogy többen csalást emlegettek vele kapcsolatban, de most először fordult elő, hogy az ESL Wire csalás miatt kitette meccs közben. Később bevallotta, hogy tényleg csalt, de ez már sok mindenen nem változtat. Megkapta a két éves eltiltását az ESL-en, ahogy a profilján látható.

Az egyetlen pozitívum a kialakult helyzetben az, hogy bevallotta, hogy mit tett. Ebben fellelhető egy párhuzam a többszörös Tour győztessel.
Azt a nemzetközi mezőnyben is láttuk az elmúlt években, hogy aki okosan csal és kellő odafigyeléssel van a csalás elrejtésére, azoknál nagyon nehéz kiszúrni, ha valami nem tiszta.

Negatívumok:

Ha nagyon zanzásítva és gyorsan akarjuk átnézni, akkor itt van időrendben összeszedve minden lényeges pont. De van rengeteg olyan egyéb tényező, amit nem említ a cikk és talán rosszabb is van a benne említetteknél.

A Pixel csapata volt hosszú idő után ismét az a csapat, ami teljesen magyar alakulatként, semmilyen külföldi szervezet háttere nélkül elindult és a különböző versenyeken fokozatosan egyre jobb eredményeket ért el. Bekerültek az idei év legnagyobb hazai és nemzetközi versenyeinek (SEC, Lenovo kupa, stb.) élmezőnyébe. És aztán jött sajnos ez a pofon.
Sajnos, mert reménykedtem, hogy végre lesz egy normálisabb magyar csapat, ami nemzetközi szinten is meg tudja magát huzamosabb ideig mérettetni és főleg a DEv-vel készült interjú után lettem még inkább bizakodó.

A csalás kiderülése és beismerése nem csak a csapatot, de a közösséget is kettétörte a menetelésében. Minden, amit a csapat felépített, az egy hülyeség miatt szertefoszlott. Így hiába voltak megkeresések, nem hiszem, hogyha folytatják is együtt, akkor egyhamar bármilyen nemzetközi szervezet beáll mögéjük. Ezzel első sorban a csapat és játékosai jártak rosszul. És akkor a nemzetközi visszhangról akkor még nem is beszélünk.

Az, hogy egy nemzetközi meccsen történt ez az ominózus kitiltás, biztos vagyok benne, hogy nem csak nálunk kavarta fel az állóvizet. És ez az, amivel sajnos az egész magyar közösség is megjárta. És ilyen szempontból megértem az olyan ellenfeleit a csapatnak, mint például gabesson, aki a REVOLTE! csapatával nem tudott kijutni a WESG következő körére.

Sajnos pár egyéni eset kivételével nemzetközi szinten nem tudunk ott lenni. Csapatként meg még kevésbé. Az egyik utolsó bejegyzésem volt tavaly a tRICKED kapcsán kialakult változás. Azóta nem volt magyar csapat, akinek reális esélye lett volna bármilyen nemzetközi versenyen. Félreértés ne essék, örülök példának okáért DeadFox sikerének is, de csapatként sajnos nem tudunk ott lenni. Erről bőven lehetne beszélni órákat is, de egy külön cikk keretein belül.

Az igazi vesztese az én meglátásomban nem mat1 volt az egész ügyben, hanem a Pixel csapata és a teljes magyar közösség. A remény így az én meglátásom szerint megint odalett, hogy nemzetközi szinten ütőképes magyar CSGO alakulat legyen.
Itt is érzem azt, hogy hiányzik egy normális közösséget átfogó erő. Erről a hamarosan megjelenő cikkemben olvashattok majd bővebben.

Szervezői szempontból:

A korábbi versenyszervezői tapasztalatok miatt felmerült bennem még egy kérdés. Hogyan és miként érdemes versenyt szervezni, ha ott tartunk, hogy a profi mezőnyben is előfordult, hogy offline is csaltak?! A nem annyira profi mezőnynél még az egyik ICL alkalmával is. Ilyen szempontból nem irigylem akár a Lenovo kupa szervezőit sem.
Tavalyi év folyamán kaptam megkeresést, hogy szervezzek versenyt és örülök, hogy akkor kötöttem az ebet a karóhoz, hogy csak és kizárólag az ESL felületein keresztül vállalnék ilyet. A NetFighterz időszak végén is már az UAC segítségével igyekeztünk a CoD4 kupák tisztaságát biztosítani az adminok jelenlétén túl. A magam részéről nem tartom már elfogadhatónak bármilyen olyan kupa szervezését és levezetését, ahol nincs valamilyen Anti-Cheat program. Azt viszont be kell látnunk játékos oldalról, hogy például az ESL adminjainak száma magyar viszonylatban nem minden esetben lenne elég ahhoz, ha folyamatos versenysorozatokat szeretnénk csinálni. Ez nem egy olyan probléma, amiről ők tehetnek.

Sajnos a csalások tekintetében ugyan ott tartunk, mint a sok számítógépes vírus esetén. Minden egyes Anti-Cheat program akkor tud valamit kiszűrni igazán, ha már találkozott vele korábban. És itt is olyan programra van szükség, ami kliens oldalon fut mindenképp. Sajnos az online játékok esetében anno nem volt könnyű rákényszeríteni egy-egy verseny résztvevőit, hogy bármilyen programot használjanak, de az egyre nagyobb nyeremények miatt manapság már elfogadják és természetesnek tekintik inkább. De ahogy a hivatkozott cikkben is le van írva, mindig vannak olyanok, akik sokak számára felfoghatatlan mennyiségű pénzt költenek arra, hogy ne bukjanak le offline sem. Ez is egy olyan csata meglátásom szerint, ahol sosem fogunk tudni nyerni.

A bejegyzés trackback címe:

https://esportrol.blog.hu/api/trackback/id/tr8711924189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása