Az elmúlt négy részben kitárgyaltam nem egy témát. Volt szó a háttérről, a különböző játékos eseményekről, a média munkásságáról és a játékos teljesítményekről, értékekről. Ez az utolsó cikkem egy jó ideig. Ahogy én nyugdíjazom magam, úgy az utolsó cikkemben ugyan erre buzdítok majd még nem kevés embert. Ezen kívül gondolatfoszlányként hagyok pár olyan javaslatot, amivel úgy érzem a hazai esport visszafordulhat a pusztulat felé vezető útról, ha összefog.

Változások:

A cikksorozat korábbi részeiben kitértem majdnem minden fontos és úgy érzem lényegi kritikus pontra, ahol változásra, változtatásra lenne szükség. Először felsorolva, majd kicsit kifejtve, de igyekszem mégis összeszedni újra őket.

  • normális és összetartó közösség
  • közösséget átfogó és azért tenni akaró szervezet(ek)/szövetség
  • normális versenyek
  • HITELES ÉS ELKÖTELEZETT SZEMÉLYEK

Az utolsót nem véletlenül emeltem ki, de fussunk végig a listán röviden, tömören.

Közösség:

Túl sok a toxic személy mind a profi, mind a casual játékosok között. No és persze a közvetítések alatt ezen személyek meg találkoznak is. Mintha nagyon sok ember nem járt volna iskolába vagy nem ismerné az általános viselkedési normákat. De az is lehet, hogy csak az internet teszi bátorrá az ilyen személyeket. De a karma előbb-utóbb utol éri az ilyet. Meg azért persze személyesen nem ekkora legény a legtöbb... :)
Nagyon kellene az, hogy fejben is megérjenek az emberek arra, hogy felfogják mi a fontos. Ha összefognak, akkor tudnak egységesen állást foglalni és kiállni a közösségért. Így jobb feltételeket és lehetőségeket lehetne elérni. Erre talán majd olyan 3-5 év múlva sor fog kerülni, ha ilyen tempóban haladunk. Ha sor fog kerülni...

Szervezet(ek)/szövetség:

A közösségeket igazán egy szövetség tudná a legjobban összefogni úgy érzem. Ehhez viszont olyan felépítés és személyek kellenek, akik elsősorban a közösségekért dolgoznak. Nem csak 1-1 személyért, aki kedvenc vagy 1-1 csapatért, hanem mindenkiért felelősséget kell vállalniuk! Igen, aki ilyet vállal, annak fel kell nőni hozzá! És persze néha népszerűtlen döntéseket is meg kell hozni...
De bővebben az utolsó részben fejtek ki még többet ezzel kapcsolatban.

Ezen felül mindenképp sokat jelentene, ha a csapatok hivatalos szervezetekké alakulnának át. Itt ésszerűbbnek tartom az egyesületi formát, mint bármilyen más cégeset. Egyesületek alakultak szép számmal itthon az utóbbi időben, de mint írtam már, kb 10 éve alakult az első ilyen, kifejezetten esport miatt létrehozott. Igen, ez pénz, idő, energia, de ez egyben jelzi a komolyságát is az egésznek!

Normális versenyek:

Úgy érzem, hogy játéktól függetlenül minden közösségnek meg kell adni azt a lehetőséget, hogy összemérjék a játékosok a tudásukat. Nem csak a CSGO és a LoL számít! Rengeteg olyan közösség van, aki igényelné azt, hogy évente legalább egyszer offline is összemérjék tudásukat a legjobbak. Nem hiszem, hogy ez egy olyan nagyon megerőltető és nehéz feladat lenne.

Fontosnak tartanám, hogy az a fajta mentalitás jöjjön vissza a (rendszeres) versenyszervezésbe, hogy a közösségről és a közösségért szóljon, ne pedig fix megélhetési lehetőség legyen. Anno mindenki hobbiból csinált versenyeket és így nem lehúzás lett a vége. Vagy ha megélhetési formaként szeretné kialakítani, akkor számoljon minden költséggel és ne úgy legyenek lerázva csapatok, hát hogy most erre vagy arra a kiadásra kellett a pénz. Egyfelől ez nem olyan információ, amit a csapatoknak ki kellene adni. Másfelől meg őket ez pont nem is érdekli.

Akármikor korábbi játékosokkal beszélgetek, akik komolyabb szinten játszottak, mindenkinek hiányoznak a régi hangulatos versenyek. Hogy ezek hogyan néztek ki, azt már leírtam bővebben az említett cikkben.

HITELES ÉS ELKÖTELEZETT EMBEREK:

Itt vagyunk a legnehezebb helyzetben, mert sokakra nem érvényes mindkét jelző úgy vélem. És megjegyezném, hogy a legtöbb esetben nem az elkötelezett hiányzik. Bár van, mikor ez is érezhető. Hosszú és utalásokkal teli rész érkezik. Neveket úgy döntöttem végül nem írok, mert nem lenne maximálisan fair és etikus, de utalások bőven érkeznek majd. Azokra támaszkodva írom ezt, amit én magam tapasztaltam és nagyon sok olyan ember, akikkel sikerült ez alatt a hosszú időszak alatt megismerkednem, így az általuk átélteket, valamint saját élményeiket megosztották velem. Igyekszem ezeket kicsit kategorizálni, hogy könnyebb legyen fogyasztani.

Csapatok, multigamingek:

Az évek alatt mindenféle csapatnál találkoztam olyannal, hogy egy csapat menedzsere vagy multi vezetője kihasználta a játékosok ismertségét és/vagy teljesítményét és rajtuk nyerészkedett. Itt komplett csapatokat érintő támogatások tűntek el leginkább hardverben, amik vagy nem kerültek a csapathoz vagy azokat egy idő után "kérte vissza" a gyártó magyarországi képviselete. Itt fiúk, lányok egyaránt kihasználásra kerültek és akik ilyen mértékben élősködtek többeken, ma mégis hatással vannak a hazai esportra valamilyen szinten.
Ugyan itt kell megemlítenem azokat a multikat vagy szervezeteket, ahol körülbelül csak beetetés volt a vezetés részéről. Nem egy itthon vagy akár nemzetközileg bejáratott nevet volt, aki "megvásárolt"' és meglovagolt azért, hogy a menedzsment zsebe gyarapodjon.

Versenyek:

Ezen a területen leginkább offline fordulnak elő turpisságok, ahogy tapasztaltam. Olyanon már meg sem lepődöm, hogy már sokadik ember emleget olyat, hogy nyereményt csak addig látott játékos, míg a támogató részére a marketing fotó elkészült. De ennél számomra még meredekebb volt, mikor megtudtam, hogy olyan ember lehet vezető egy ilyen cégnél, aki korábban csalásokat árult és területi képviselő volt kb az országban. De azért mi a csalás ellen vagyunk! És akkor minden egyéb másra már ki sem térek.
Az számomra különösen vicces volt, mikor egy versenyen rosszul átadott nyereményekkel volt mizéria. A játékosok szervezői baki miatt kétszer annyi SSD-t kaptak, mint amennyit nekik szántak. - Kérdem én, hogy akkor mi lett volna a maradék 5 SSD sorsa?! - Az a kisebb probléma úgy vélem, hogy a tárgynyereményen a játékosok nyertek. Az igazán vicces az volt, hogy több nappal a verseny után próbálták azt a szervezők visszakérni a csapattól és a szervezet vezetőjétől is! Mondanom sem kell, hogy szépen arcba lettek nevetve. De ugyan ez a társaság később ugye komoly pénzből nemzetközi versenyt szervezett...

Zárszó:

Ha bárki úgy gondolja, hogy a fenti előélettel bárki döntéshozó lehet bármilyen szinten a hazai esportban, akkor én kérek elnézést! Ha ez tényleg elfogadott és normális, akkor valóban nincs itthon esély arra, hogy bármi változzon és elinduljon valami pozitív irányba. Én is nem egyszer megkaptam profi játékosoktól és álnéven trolloktól, hogy mit akarok még itt. Megteszem azt, hogy ezzel a cikkemmel kivonulok a hazai esportból, de nem amiatt, hogy nekik eleget tegyek. Hanem amiatt, hogy azok is kövessék a példámat, akik előbb nézik a saját zsebük érdekeit, mint a közösségét! Mindenki, akire illik a fenti állítás és még azok is, akik nem kaptak semmilyen utalást kérem, hogy "nyugdíjazzák" magukat azért, hogy itthon elinduljon valami! No és persze ne azért, mert már jól megszedték magukat!

Aki akar és szeretne, az ezek után is megtalál, ha segítségre szorul. Amiből viszont nem vagyok hajlandó leadni, hogy igyekszem ugyan úgy követni és ha lehetőség van közvetíteni azon csapatokat, akik egyfelől erre igényt tartanak, ha az időm és energiám engedi. Ugyan ez a helyzet az ESL által szervezett versenyekkel is.

Minden jót magyar esport! Remélem nem csak a múltad szép, hanem a jövőd is lehet még az!

A bejegyzés trackback címe:

https://esportrol.blog.hu/api/trackback/id/tr9314183119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása