Mielőtt elkezdeném kivesézni, hogy mi és hogyan változott szerintem, akár pozitív, akár negatív irányba az esporthoz kötődő médiamegjelenések és közvetítések kapcsán, meg kell jegyeznem, hogy sem újságíró, sem marketing területen nem tevékenykedtem. És természetesen nem feltétlen értek egyet az az uralkodó trendekkel, értékrendekkel és így igényekkel.

Mi az, amit manapság a legtöbben akarnak vagy amit az általános elvárások diktálnak? Minél gyorsabb és minél tömörebb hírforrásokat a legtöbb esetben. Minél több a kép és a videó, annál kevesebbet kell írni és olvasni is. De nem mindig volt ez így azért! Szánt szándékkal nem fogok különböző korábbi oldalak hírei közül mazsolázni, illetve részben nem is tudok, mert nem mindegyik domain él már sajnos. Nézzük először is az írott megjelenéseket majd a különböző közvetítéseket.

Írott média:

Az, hogy a hobbiból megfelelő hozzáállással mi minden alakulhat ki, arra Sanci az egyik legjobb példa, de az egy más sztori. Amikor abbahagytam a játékot és elkezdtem többedmagammal versenyeket szervezni, kezdtem el a különböző oldalakat olvasgatni. Ebben az időben az OGC és a Totalgaming oldalcsoportok működtek. Hogy miért így alakult, már az is egy külön posztot megérne, de most inkább az a fontos, hogy miként működtek. Mára már a fórumozás nem igazán, a hozzászólások meg csak facebookon mennek. Ez könnyen és gyorsan fogyasztható. Ettől függetlenül nagyon komoly és igényes beszámolók születtek a különböző hazai versenyekről és nemzetközi, de magyar érdekeltségű eseményekről. Ami élénken él bennem, hogy egy korai ICL vagy bármelyik BECUP esetén mindkét oldal több fővel képviseltette magát. Volt, hogy külön csapatként indultak is a stábból néhányan. Mivel nagyon sokáig az volt a bejáratott és megszokott lehetőség, írásos live feed formában, illetve rádiós stílusban voltak közvetítve a mérkőzések. Ma már kép nélkül nem tudjuk elképzelni a különböző versenyeket.

Nemzetközi szinten anno nem az volt a megszokott, hogy 1-1 játékos külföldön játszott. A legtöbb esetben magyarok csatlakoztak inkább külföldi szervezethez, hogy több lehetőségük legyen, ha a versenyeken való részvétel a tét. Nem a nemzetközi mezőny és a különböző updatek tették ki a hírek nagy részét, hanem a különböző interjúk, versenyek és nemzetközi szereplések. Magyar tartalommal, de nem bulvárral volt zsúfolva leginkább. De a trendek változtak...

Ma már egy-egy tweet is akár egy külön hír lehet, ha nagyítóval akarjuk követni a nemzetközi mezőnyt. De akár egy-egy nemzetközi hírforrás is lavinát indíthat el, mint ahogy azt SPRAY is megosztotta.

Ahogy a fenti bejegyzés is mutatja, a gyorsaság mindenek előtt! Szerencsére mi olvasóközönség dönthetünk, hogy melyiket olvassuk, ha egyáltalán olvassuk. Egy hagyományos hírportál nem csak egy adott témában jelentet meg cikkeket, így egyfelől nagyobb stáb szükséges. Abban viszont nincs nagy különbség, hogy az esport mai magyar nyelvű médiafelületein is azért vannak szakosodások. Nem témák, hanem játékok szerint, de vannak. Ugyanakkor ha nincs megfelelő mennyiségű megtekintés, a bérbe adható reklámfelületek értéke nem elégséges. A stábot pedig fenn kell tartani. Részben emiatt is van mennyiségi hírezés inkább. Aki idegen nyelven ért és beszél, az szerintem javarészt külföldi oldalakon, a magyar híroldalak forrását olvassa inkább, ha annyira érdekli. A magam részéről egyre inkább semmit nem olvasok a témában és így is több információ megtalál sokszor, mint szeretném.

Számomra kellemetlen az, ahogy az esetek többségében a médiumok nem hajlandóak felvállalni kellemetlen vagy kényes témákat, eseteket. Felejtsük már el, hogy ez egy népszerűségi harc! Aki teszi amit kell, az az esetek többségében nem népszerű, illetve vannak népszerűtlen döntései, tettei. Sajnos egyesek viszont inkább eladják magukat, hogy így népszerűek legyenek, de nem mondják ki a véleményüket nyilvánosan. Ez önbecsapás az én szememben és nem segít a közösségeket előrébb vinni. Hitelesnek meg még kevésbé lesz valaki hiteles.

Amit pozitívumként említhetek a hazai viszonylatokban, hogy van két konkurens oldal. Tartalmakban nagyjából hasonló a felhozatal, de más módon van tálalva. Így ki-ki kedve és izlése szerint megtalálhatja azt, ami számára szimpatikus. Az, hogy több szereplő van egy piacon a legtöbb esetben azt hozza magával, hogy minden fél igyekszik fejlődni. Ez lehet formai vagy tartalmi szempontból is. Én leginkább a közvetítéseknél tapasztalok elsősorban fejlődést, de erről bővebben később.

Közvetítések:

Mikor az első ICL-re készültünk, akkoriban radEEr volt az elsők között, aki rendszeresen képpel és hanggal szórakoztatta a közösséget játékával. Így ő lett felkérve a különböző mérkőzések közvetítésének egy részére. Egyéb anyagi okokból viszont szerencsémre és szerencsétlenségetekre én közvetítettem a CoD4 döntőt még xfire segítségével. Ez volt az első saját tapasztalatom ezen a területen, de sok mindent láttam sokkal profibbaktól is.

Egyik ilyen bennem élénken megmaradt kép a számomra korai versenyekről, ahol két sorban ült a cshu stábja és közvetítik a mérkőzéseket. 2-2 ember szóban, míg másik kettő folyamatosan írta a különböző cikkeket. Ezen felül készültek a fotók és a videók. Másik kép, ami bevillan, ahogy a ma már Thanatos néven ismert barátom egy CSS mérkőzést közvetít írásban a játékosok mögött ülve. Sajnos ezen felületek nem elérhetőek, pedig érdemes lenne megnézni 1-1 korábbi helyszíni közvetítést és beszámolót ilyen formában.
Ekkoriban mind tartalmilag, mind minőségileg megállták a helyük ezen munkák és élvezetes volt hallgatni. Mára a konkurenciaharc olykor a minőség elé kerül sajnos.

Talán a CSGO megjelenésével jöttek olyan közvetítések, amiket szívesen néztem a nemzetközi mezőnyről. Bár a DotA TI különböző összecsapásaiból sokat nem értettem, hogy mi zajlik a pályán, de mindig izgalmas volt és mikor lehetőségem is volt rá, követtem a mérkőzéseket. 2013-2014 körül viszont már egyre unalmasabbá vált számomra az egész CSGO és nem is igazán követtem a nemzetközi fejleményeket. (Utána is csak azért, mert közvetítenem kellett.)

Alap esetben nagyon kevés közvetítést nézek még mindig. Ha egy verseny kifejezetten érdekel és a magyar műsor akár formájában, akár stílusában nem jön be, akkor az angol nyelvű adást követem. Amikor más opció nincs, akkor sok ismerősömhöz hasonlóan inkább némítom az adást és csak vizuálisan követem az eseményeket, fejleményeket, mert a túl sok hülyeség vagy téves információk zavarnak. Persze ez mindenkinél előfordul, csak nem mindegy ki mennyire nyomja fullba a kretént!

Az évek alatt sok mindent láttam és még több tanácsot is kaptam olyanoktól, akiktől tanulni lehet. Az egyik ilyen amit láttam az évek alatt, hogy a cshu-s shoutcastek alatt a srácok hogyan dolgoztak. Egyik monitoron, ami előttük volt csak a map volt nagy méretben, míg a másik monitoron követték a játékosok szemszögéből a mérkőzést. Aki alapból sok minimapot használ a játékok alatt, az úgy vélem jobban átláthatja, hogy mi történik a pályán. Ennél még nagyobb előny, hogyha az ember komoly szinten játszott az adott játékkal, amit közvetít. Magyar szinten ilyen előéletű közvetítő nem sok van már.

Ami mondjuk engem személy szerint elkezdett zavarni az utóbbi időben, hogy indokolatlanul sokszor látom a közvetítések alatt a castereket. Ez a fölösleges magamutogatás nekem már túl sok. Bocs srácok! A nézőket a profi játékosok és más esetekben a magyar csapatok összecsapásai érdeklik, nem a közvetítők. Pozitívum viszont, hogy egyre jobb a technikai háttér, ha stúdiós közvetítésekről beszélünk. Ilyen szinten utcahosszal az Esport Universum vezet úgy érzem. Igaz itt van több évnyi előny a LoL közvetítések miatt, amit más játékoknál is kamatoztatnak. A magam részéről CSGO közvetítéseket követem elsősorban, ha követem. Ezeknél is észre lehet venni többféle fejlesztést és fejlődés. Persze nem minden változtatás jó irányba halad.

Pozitív, hogy a technika lehetővé teszi a full HD-s 60FPS melletti adásokat. Ha a Twitch szerverei is akarják, no meg a bejövő jel a helyszínről, akkor jó adásban lehet részünk a minőséget tekintve. Ami sokszor zavar, azok a különböző átvezető kis animációk ami a pályákon látható. Bizonyos szintig látványos, de afölött számomra zavaró. A sok nyerítésbe átmenő nevetés néhány gyenge poén kapcsán szintén a nem kívánt kategóriába sorolható nálam.

Ezen felül megy persze az a verseny is, hogy ki tud több versenyt hozni a képernyőre. Itt persze szűk keresztmetszet a közvetítők személyi állománya, illetve, hogy ki kapja vagy vásárolja meg a közvetítés jogait. Ezen felül az sem mindegy, hogy egyáltalán nézhető-e magyar viszonyok szerint. Gondolok itt például az EPL amerikai csoportmérkőzéseire, ami hiába érdekelne bárkit, legalább két embernek fixen más időzóna szerint kellene a hetének a többségét töltenie. Ezt úgy, hogy a közvetítők többsége dolgozik vagy tanuló, esélytelen bevállalni.

A közvetítésekkel kapcsolatban, ha általánosságban beszélünk, szintén mennyiségi igény van már. A jogos kérdés, hogy tudjuk-e mind követni egyáltalán?!
Választási lehetőségünk van a nemzetközi mérkőzések esetében, hogy angolul vagy magyarul szeretnénk követni, ami pozitív. Negatívum, hogy a közvetítések nagy része már facebookon megy, ha az ESL a szervezője a versenynek. Magyar verseny esetén az közvetít, aki kevesebbért vállalja. A kérdés, hogy ki és meddig fogja még vállalni azok alapján, amiket az előző cikkben írtam. Hogy ki kit követ vagy csak néz, az egyéni izlés és verseny kérdése úgy vélem. Sosem lesz olyan közvetítés, ami mindenkinek tetszik.

Amit viszont sokan hiányolnak a hozzám eljutott nézői panaszok alapján, hogy a ma aktív közvetítők többsége nem az hogy nem képes, hanem egyáltalán nem is fogad el kritikát azoktól, akikért elméletileg dolgoznak. Persze tudom, hogy a nézők egy része nem képes értelmesen állást és véleményt formálni, de nem egy intelligens megoldás nem meghallgatni őket. Türelem is kell az ilyenfajta tevékenységhez. Aki meg nem bírja elviselni a kritikát, az jobb, ha nem is kezd semmibe! :)
Értelmesen megfogalmazott és építő kritika nélkül nincs hova fejlődni. Ha máshogy nem érthető, ez a visszajelzés, a feedback a kiszolgált közösségtől! Illik legalább meghallgatni! A hibák vagy a problémás részek megismerése nélkül nem lehet őket javítani. De ez a kritika nem fogadása az egész magyar hazai esportra eléggé jellemző...

Mindenkinek javaslom, hogy ne csak a száját nyissa ki, hanem a szemét is és a fülét is! Következő részben számíthattok egy kis értékelésre a hazai teljesítmények kapcsán.

A bejegyzés trackback címe:

https://esportrol.blog.hu/api/trackback/id/tr914166311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása