Kevés olyan ember van, aki nem ismerné a Counter Strike-t. A 2000-res évek elején a Call of Duty mellett a másik legsikeresebb csapatjáték volt nálunk. Én pont a másik tábort erősítettem, így a CS fénykoráról lemaradtam már. Nekem megmaradt az iskolai informatika órák eltöltésére az osztálytársakkal, de azon túl sokáig nem találkoztam vele. Emiatt a nemzetközi ismereteim nincsenek meg, így amit lehetőségem adódott összeszedni a magyar közösségről, a játékról, és saját tapasztalataimból azt szeretném megosztani veletek.

A legelső alkalommal az ICL-en volt szerencsém találkozni az 1.6-os játékosokkal és pár dolog azonnal feltűnt. Egyfelől a legnagyobb közösség volt, amivel valaha találkoztam, hiszen az egész alsó rész csak nekik volt kialakítva és közel 40 csapat volt ott. Másfelől nem az első nagyszabású lan volt számukra, ahol megjelentek. Nagyon sokan régi ismerősként köszöntötték a másikat és sokkal barátságosabb közösségnek tűnt nekem, mint bármelyik másik.

Az évek alatt volt lehetőségem megismerni a legjobb játékosokat és csapatokat, de 1-1 kisebb netkávézós lan alkalmával is ugyan azt a jó hangulatot tapasztaltam, mint a nagyobb lanokon. Itt már volt lehetőség a hazai selejtezők által kijutni nagyobb nemzetközi versenyekre, mint az ESWC és a WCG. Sajnos idővel már nem volt úgy támogatás és érdek az egész mögött, hogy bármilyen külföldi versenyre kikerüljenek a legjobb magyarok. Ha emlékeim nem csalnak és nem változott a rendszer, akkor a FIFA legjobbjai képviseltetik magukat időről-időre hasonló versenyeken. Az EA magyarországi kivonulásával nem tudom, hogy változott-e ez a helyzet. Persze önerőből minden játékos és csapat olyan versenyre kerül ki, amilyenre akar és amilyet meg tud engedni magának. De ez egy későbbi cikkem témája.

A közösség részben a játék és a vele játszók korából adódóan sokkal szimpatikusabb képet mutatott nekem magáról, mint bármelyik másik nagyobb játéknál. A lanokat inkább egy vidám, baráti sörözéshez tudnám hasonlítani a csapatok többségénél, akik inkább a társaság miatt mennek le. Mióta valamilyen szinten követem az 1.6 eseményeket sok meglepetéssel nem találkoztam, hiszen mindig ugyan azon csapatok voltak ott a legjobb helyeken.

A CS idehaza ma is nagyon népszerű, de fénykora már leáldozóban volt az első ICL előtt is. Mostanra meg a CSGO szinte teljesen kiszorította. Nagyon sok verseny és nagyon jó mezőny volt mindehhez. Akikkel én találkoztam és sokat hallottam és szeretném megemlíteni az DoZeR, KODIAK és a teamwork. Nagyon sok más jó játékos és erős csapat van a mezőnyben, de az eredmények és/vagy a marketing miatt a legtöbb embert megkérdezve nagy valószínűséggel az alábbi neveket felsorolja egy listán.

DoZeR a közösség szavazatai alapján is a legjobb magyar játékosnak választották egy cikkben. Mindent elmondanak az érmek, amiket gyűjtött az évek alatt: 37 arany, 8 ezüst és 8 bronz. Ezen kívül rengeteg külföldi versenyen is részt vett, mint az ESWC és a WCG. Az utóbbi pár évben már csak alkalmanként jelent meg lanokon. KODIAK is készített egy toplistát a saját értékelése szerint. A lista élén itt is DoZeR található. Ami nekem megmaradt DoZeR-ről, hogy a lanok végére nem sok hangja maradt.

Gyanítom nem csak egy fragmovie készült, amin DoZeR-t láthatjuk, ám egy kis keresés után az alábbire sikerült bukkannom a neten.

 

A másik személy, akit említettem, KODIAK. Amennyire ismereteimből emlékszem, ő még anno UT-vel kezdte a játékos életét. Alkalmanként pályákat és nem kevés movie-t csinált. Ezen fragmovie-k és a külföldi versenyek miatt a mai napig emlékeznek a játékára. Idővel áttért először a source-ra, majd mostanság ő is a CSGO-val koptatja az egerét. Neki is volt lehetősége nem egy külföldi versenyen megmutatni játékos tudását. Egy régi újságcikk alapján egyik közös WCG-s látogatásukat DoZeR-rel és a csapat többi tagjával igyekszem majd feleleveníteni egyik blogomban. KODIAK aktívabb évei után a BECUP szervezésében vette ki egy ideig a részét, de alkalom adtán megjelent még 1-1 CSS lanon. Azok, akik nem olyan rég csöppentek bele a játékba, D2-n leginkább az ő nevével emlegetnek egy rejtekhelyet. Egyik élő adásos matchmaking alatt azonban elmondta, hogy ő még anno más nevet használt rá.

A videó, amit találtam, nem az egyetlen tőle, de a keresőoldalaknak hála, az elsők között volt, amit kidobott.

 

És végezetül egy csapatot emelnék ki, akik mindig felbukkannak, ha egy kis lanozásról van szó. Ők nem más, mint a teamwork. Mióta követem a különböző offline versenyeket, azóta a csapat alkalmantént más-más felállásban, de mindig az esélyesek között szerepel. Utóbbi években emlékeim szerint körülbelül 8 ember váltakozva alkotja a csapatot és csak a versenyekre állnak össze. Az utóbbi években is elég sok sikert értek el, de részben annak köszönhetően, hogy csak a lanok alkalmával játszanak és azokat megelőzően, egyre érezhetőbbé vált, mert sokszor a dobogó alsóbb régióiban kötöttek ki. Mivel maga a játék is régebbi, így nem tudom, hogy más csapatok milyen gyakorisággal vagy aktivitással játszanak, de gondolom ez is hozzájátszott, hogy mások is keresztül húzták a srácok győzelmi esélyeit.

Összességében a legnagyobb valaha volt magyarországi játékos közösség az, amit a CS magáénak tudhatott. Az évek múlásával egyre több játékban lett multiplayer mód és a régi CS-s generáció kiöregedett. A fiatalok már más szempontok alapján kezdtek el játszani a jóval több játék valamelyikével és így meglátásom szerint sosem lesz még egy akkora, lanképes közösség, mint ők.  Ezt én kicsit szomorúnak tartom, hiszen jó lenne 40-nél is több csapatot látni egyetlen játékból bármilyen offline versenyen.

A játék több mint 10 éve alatt rengetek játékos és csapat ért el még szép eredményeket, akiket idő és hely hiányában hosszú lenne felsorolni, így tőlük elnézésük kérem. Inkább egy betekintést szeretnék a korábbi játékokba, mint egy lexikont írni. Remélem tetszett a kis beszámoló. A folytatásban egy kis Warcraft3 várható.

Amennyiben rendelkezel bármilyen játékból movie-val, ami úgy érzed jól sikerült, írj üzenetet az esportrol[kukac]gmail.com címre vagy oszd meg ezen keresztül valamilyen online tárhelyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://esportrol.blog.hu/api/trackback/id/tr706076438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása