Január végén először vettem részt bármilyen, játékhoz köthető mozizásban. A kezdés annyira lelkes volt, hogy az elmúlt 3 hétvégén vetítésre került összecsapások legnagyobb részénél én is jelen voltam a moziban. Ezen időszak alatt pozitív és negatív élményekkel egyaránt gazdagabb lettem.

A legelső nap az európai LCS összecsapásai voltak, amin megjelentem. Maga a LoL közösségnek már egy megszokott lehetőség, hogy mozis vetítéssel nézzenek végig meccseket, hiszen a világbajnokság idején 1200 ember látogatott el csak emiatt a Lurdy Mozijába. A másnapi munkanapra való tekintettel a csütörtöki vetítések családias hangulatúak voltak többségében. A látogatók közül sokan már nem első alkalommal jöttek és régi ismerősként köszöntötték egymást. Játéktól és naptól függetlenül a fiatalabb korosztálytól az idősebbekig, változó volt a korok elosztása, de volt, ahol családi program volt egy játéknap. Erről majd kicsit később bővebben.

A LoL és a CSGO vetítések között volt sok hasonlóság és sok különbség is. Az ismert közvetítőktől azt kaptuk, amit vártunk. Ami már különbség volt a két játék esetén, hogy a LoL közvetítések egy külső stúdióban zajlottak és onnan csak a twich képe került a mozivászonra. A CSGO estében azonban a teljes kommentátor gép először a mozi vetítőgépei közé került be és ott ültek a srácok. Ezek után az ebot intézte technikai szünetet kihasználva átkerült a mozi egy másik részére, ami addigra felszabadult. Sajnos egy moziról lévén szó, órákkal a vetítés előtt nem adódott lehetőség mindent a legapróbb részletekig átnézni.

Maga a technika beállítása sajnos kicsit összetettebb, mint én is gondoltam. Az utolsó nap, mikor ellátogattam egy LoL vetítésre, akkor épp a kommentátorok voltak hangosabbak, a játék és az eredeti angol hang viszont jó volt. Sajnos ezt a moziban egy online adás révén nem lehet állítani. A CSGO esetében az első meccs alatt folyamatosan akadtak kisebb-nagyobb problémák a hanggal. Volt technikai oldalról is és volt oda nem figyelésből származó gond is. A költözés után ezek rövid időn belül megoldásra kerültek. Itt szerencsére könnyebb volt jelezni a közvetítők felé, hogy hol és milyen problémát tapasztaltunk, hiszen a helyszínen voltak. Ebből adódóan a szünetekben volt lehetőség a nézőkkel való kapcsolattartásra is.

A CSGO közösség nagy része a VOLGARE miatt jött el, hogy lássa a csapatot játszani egy nemzetközi versenyen. A magam részéről nem tudtam megnézni egyik meccsüket sem, viszont elég sok visszajelzést tudtam összeszedni a helyszínen lévőktől. Azt kell, hogy mondjam, hogy mind a VOLGARE, mind a közösség elkövetett 1-1 hibát,az elhangzottak alapján. A hiba ugyan az igazából, csak más-más oldalról. A VOLGARE nem bízott igazán magában ahhoz, hogy azt mondja, hogy ellenfele lehet egy VP-nek. Én is játszottam amatőr csapattal igazoltak ellen és vertük is el őket. Egy mapon bármi megtörténhet bármelyik lanon, így sajnálom, hogy félve indultak neki a meccsnek. A HR elleni meccsükön már úgy indultak neki, hogy neten megverték már őket, így most is ott a lehetőség, hogy nyerjenek és ennek is betudható, hogy szorosabb meccset játszottak ellenük. Én azt sajnálom, hogy nem bíztak úgy magukban. Nem lehet úgy odaállni bármilyen versenyhez, hogy nem az lebeg a szemem előtt, hogy meg akarom nyerni! Mindig és mindenki a győzelemre törekszik. Más kérdés, hogy tudja, hogy valóban mi a reális, hogy mit érhet el. És ez az, amiben a közösség egy része hibázott, hiszen irreális volt az, amit néhányan vártak, hogy akkor most a VP és a HR is vereséget szenved majd a srácoktól. Itt nem a VOLGARE játékosait minősítem le, de jelenleg a magyar és a nemzetközi mezőny között hatalmas a szakadék. Ameddig nincsenek hosszú távon azonos felállású csapatok és normális versenyek itthon, addig nem látok arra esélyt, hogy Magyarország FPS játékokból újra nemzetközi szintű elismerést váltson ki. Az a pár játékos, akik BF4-ben az Epsilon színeit erősítik, sajnos hiába érnek el szép eredményeket, egy nemzetközi csapat tagjaként teszik és egy olyan játéknál, ahol a netcode sajnos megöli a normális kompetitív online játék lehetőségét.

Ha már nemzetközi csapatoknál tartunk, akkor úgy érzem, hogy meg kell említenem az UOL szereplését is. Kicsit kettős érzelmeket vált ki belőlem az, hogy csütörtökön nyerni tudnak, pénteken meg nem, hiszen olyan ellenfeleket vertek meg, akik tényleg a legjobbak között vannak és olyanoktól is kaptak ki, akik azért az elithez képest gyengébb. Egy meccsüket sikerült teljes mértékben végignéznem és az ráadásul pont az Fnatic ellen. Amikor a baron is elesett azt hittem, hogy végleg vége és elúszott teljesen a meccs. És onnantól kezdve valami olyan comeback kezdődött el, hogy nem hittük el a moziban sem a mérkőzés után. Aki nem látta a meccset, íme egy kisebb összefoglaló.

Pont ezen a napon történt meg az, amin mindannyian meglepődtünk. A legtöbb szülő, aki elkísérte gyermekét valamelyik mozizásra, általában "leadta", hogy ő addig intéz mást, amíg a gyerek mozizik. Volt egy anyuka, aki beült a két gyerekével a csütörtöki nap és végignézte ő is a fentebb említett meccset. Ez még annyira nem volt meglepő, de utána ahogy beszélgetésbe elegyedett a szervezőkkel, azt hiszem minden jelenlévőnek leesett az álla. Én ugyan csak tavaly nyáron kezdtem el játszani, de a közelében nem voltam az említett anyuka ismereteihez képest. A többiek is csak pislogtak, hogy mi mindenről és milyen pontosan, a játékhoz értő módon nyilatkozott. Játékhoz sosem lehet túl öreg az ember. :)

A magam tanácsaival igyekeztem ellátni a megfelelő embereket, hogy ilyen lanos és selejtezős mozizásoknál mi és hogyan lehet hasznos a jövőben. Ami megkérdőjelezhetetlen, hogy a LoL közösség a VB alatt megint 1000 fölötti létszámot is elérhet a vetítések alatt. Számomra a kérdés, hogy a CSGO-t szeretők miért maradnak távol egy ilyen rendezvényről. Ami megfordult a fejemben, hogy viszonylag kis létszámos és nem egy nagy nevű LAN volt a mostani egy DreamHack-hez, egy ESL One-hoz vagy egy Copenhagen Games-hez viszonyítva. A másik szempont az a CSGO-t részben éltető, részben megkárosító fogadások. A legutóbb említett verseny most is az épp aktuális tavaszi ICL-lel lesz egy időben, aminek remélem jobb lebonyolítása lesz, mint legutóbb, ha már a közösséget is bevonták. A kérdés igazából az, hogy melyik versenysorozatot követné a közösség leginkább moziban, együtt szurkolva?

 A másik, amire felfigyeltem a rendezvények alatt, hogy sokan úgy érezték, hogy mert egy moziban vannak, több mindent megengedhetnek maguknak. A mozi büféjében ugyan úgy tud minden vendég kedve szerint fogyasztani, viszont itt a meccsek között nincs takarítás, mint mondjuk a mozifilmek között. A másik, ami miatt viszont nem egy emberre kellett rászólni, hogy a lábát a földön és ne az előtte lévő szék fejtámláján pihentesse. Szerencsére ebből azért nem volt olyan sok. A szemetelésnél viszont azt figyeltem meg, hogy a CSGO közösség ilyen szempontból jóval trehányabb, mint a LoL. Lehet itt a korábbi mozizások alkalmával már megszokták ezt. Sajnos elmesélések és több tapasztalat alapján van olyan közösség, aki még a látottakhoz képest is rosszabb állapotokat tudna teremteni.

Mindezek ellenére én pozitívnak tartom azt, hogy a közösségek így is találkozni tudnak egymással. A közösség meghatározó személyei vagy magukat annak tartók részéről viszont több aktivitást szívesebben látnék.

A bejegyzés trackback címe:

https://esportrol.blog.hu/api/trackback/id/tr317150183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása