Nem is olyan rég történt egy olyan esemény, amire már számítani lehetett, de még csak most következett be. Nagyon nagy problémának tartok sok mindent ezzel kapcsolatban és szépen sorba is szedem őket. Mindemellett vettem a fáradtságot és írtam a tRICKED szervezetének, ahol azon információkat megosztották velem, amit nyilvánossá lehet tenni. Hát nem éppen úgy néz ki a helyzet, ahogy a legtöbb hozzászólásból átjött...

Nagyon sok posztot láttam a VOLGARE és az ismerőseim üzenőfalain és még érdekesebb hozzászólásokat. A játékosok üzenőfalait szerencsére nem követem és figyelem. Hogy senkit ne hozzak a kelleténél nagyobb kellemetlenségbe csak olyan képekkel fogtok találkozni a posztban, amit a csapat facebook oldaláról vagy más forrásból a neten elérhető, közös ismerősöknél, barátoknál találhatót nem.

Tényállás:

Amit sokan meglepetésként fogadtak, hogy a tRICKED tett egy nyilatkozatot, hogy megválik a CSGO csapatától (VOLGARE). Itt hivatkoztak pár dologra és pluszban elnézést kértek rmL helyett is a török CSGO csapattól, akikkel nem is olyan rég játszottak. Amit ezen felül elárultak, hogy több olyan pont is volt még, ahol nem találkoztak a felek elképzelései, igényei.

Amin én külön jót mosolyogtam, hogy egy dán szervezet oldalán panaszkodnak sokan, hogy miért angolul és nem magyarul van kint a nyilatkozat.

Visszatekintés:

A tavasz folyamán (március végea VOLGARE nagy büszkén jelentette be, hogy a tRICKED körein belül folytatja tovább a pályafutását. Itt voltak olyan kijelentések, hogy milyen hatalmasat fognak szakítani. Szerződés, támogatók és menedzsment is volt a srácok mögött, hogy még jobbak lehessenek.

Kommunikáció:

Ahogy olvasgattam a csapat saját facebook oldalát nem egy olyan bejegyzést láttam, ami így vagy úgy felháborított és nem profi csapathoz és menedzsmenthez méltó. Egy felelős vezetőnek, aki a szervezet felé is beszámolási kötelezettséggel bír, kontrolálnia kell az általa menedzselt csapatot! Itt sajnos azt láttam, hogy nem volt meg, ahogy a képen is latszik.

volgare_szegyen.png

Az csak egy dolog, hogy ilyen hangnemet enged meg magának valaki, de sajnos nem egy ts-en, egymás között történt, hanem egy bárki által látható felületen. (Itt sajnos V1CE sem úgy reagálja le a helyzetet, ahogy általam elfogadható lenne.)

Másik ilyen gond, hogy egy közvetített meccsen olyan (normális) sportemberhez nem méltó megjegyzést közöl egy játékos, ami akkora nemzetközi felháborodást kelt, hogy még a HLTV.org is lehozza külön cikként is. Ráadásul nem is fordult elő hasonló, mint ahogy ITT is láthatjátok.

rml_szegyen.png

Pont nem így kéne a magyar, amúgy is rossz hírnek örvendő közösséget tovább "emelni" nemzetközi körökben.

Probléma:

A legnagyobb gond, hogy az ország egyik legjobb csapatáról és játékosairól beszélünk. Sokszor probléma, hogy a játéktudás nem jár együtt megfelelő érettséggel (még egy doktornál sem) és ezt látja az a korosztály, aki még csak lehet most végez általános iskolában és az egekig magasztalja az illetékeseket. Kicsit soknak érzem azt, ami az arcból van és hiányolom azt, ami az alázat terén kéne, hogy meglegyen. (Csapattól függetlenül sokszor hiányzik ez itthon.) Nem csak a csapattársak felé, hanem a játék, ellenfelek és a közösség felé sem. Lehet nagy a mellény, csak akkor vállalni kell minden kockázatot, ami ezzel együtt jár/járhat. A magas lóról elég nagyot lehet esni.

Visszhangok:

Eléggé sajnálatos, hogy majdnem minden a VOLGARE-t így vagy úgy említő bejegyzésnél akad valaki, aki azzal takarózik, hogy az ellenfél csapatból volt, aki csalással korábban lebukott. Ha az anti-cheat program nem jelezte és más szabályba ütköző eset nem történt, akkor el kell fogadni az eredményt és azt profiként viselni. Ezen pillanatok is hozzátartoznak a csilliárdokhoz, amiket szerettek volna.

volgare_szegyentakaro.png

Csodás érzés az is, hogy ezt lovagolja részben/egészben a csapat is és ezt sulykolta sok irányba. Ennek megfelelően a már korábban említett fiatalabb korosztályok és többnyire komolyabb szinten sosem játszó személyek követik a vezérkolompot. A profi sportoknál is láthatjuk, hogy milyen büntetésekkel méltatják a nem sportszerű játékosokat, klubokat. Az eSport még nem rendelkezik olyan felügyeleti szervvel nemzetközileg sem, ami ezt bárkin is számon kérhetné, így egy menedzsment csak elhatárolódni tud a rasszista kijelentésektől és az esetlegesen szerződésbe foglaltak alapján tudja szankcionálni a játékosát.

Emberek! ÉBRESZTŐ! A józan gondolkodást vegyük már elő, hogy lássuk mi és hogyan zajlott/zajlik a csapatnál és egyáltalán Magyarországon az eSportban.

tRICKED:

Ahogy említettem a cikk elején vettem a bátorságot és megírtam a tRICKED-nek, hogy ki vagyok és mit érdemes tudni rólam és ezek alapján küldenének-e információkat. Csak néhány dolgot emelnék ki a levélből a teljesség igénye nélkül.

"The first thing i would like to point out is that Tricked had already made the decision to drop this team before the RML outburst.
His outburst just proved us being right about their attitude and lack of professionalism."

"But i say that the team broke several vital points in their contract after only 1½ month..."

"This happens when respondents don't fully read contracts before they sign them."

"There where no dialog with the team, and we kinda felt powerless towards what was going on."

"There was no working relationship, and therefor no way forward."

Az üzenetváltásban szó esett most FLASH kiválásáról, ahol szintén találkoztam meglepő információkkal, de az nem köthető olyan szorosan ehhez az esethez.

Feltevések:

Egy darabig gondolkoztam, hogy legyen-e ilyen fejezete a cikknek, de végül a lentebb talált bejegyzések miatt minden olyan híresztelést és szóbeszédet is megosztok, amit a neten találtam és a közösség tagjaitól hallottam. Mindent kérek azért úgy kezelni, hogy sem megerősítést, sem megcáfolást erre hitelesen nem lehet adni egyik oldalról sem!

Sikerült pár olyan témát találnom, amik szintén érdekesek. Az egyiket itt, míg a másikat itt nézhetitek meg. Érdemes elolvasni a hozzászólásokat és a véleményeket. (Ezek a találatok az elsők között voltak, mikor keresgéltem. Milyen érdekes...)
Sajnos streameket nem követve csak elmesélést hallottam olyan történtekről, hogy kiment a közös csetbe egy véletlen üzenet, miszerint végezzünk gyorsan, mert másik meccsen kell lennünk lassan szöveg is.
Egy DDOS könnyen megoldható otthonról is. Én is találkoztam már vele más játéknál, hogy egy hozzáértő teljesen meg tud ölni akár szerver oldalon is egy játékot. És ahhoz csak egy ember kellett egy közepes teljesítményű géppel. Ami a meccsek fix kimenetelét illeti, sosem lehet tudni, hogy most 1-2 ember rossz formája a megfelelő fogadáson való nyerészkedés miatt vagy a tényleges rossz forma miatt tapasztalható. De láttunk már ki-ki meccsen megszakadó és erőn felül teljesítő játékosokat is és simának várt meccsen is vereséget. Ha csak személyes nyerészkedés van az egész mögött, akkor egy CSGOLOUNGE is elég ilyen esetben. Ha komolyabb a tét, akkor más, a Valve által nem látható területeken is el lehet rendezni mindent.
Másik ilyen állítólag probléma, amivel találkoztam azok a támogatásként kapott perifériák és azok "felhasználása". Nem egy helyről hallottam, hogy ezek már nem lelhetők fel némelyik játékosnál, mert túladott rajta. Ezt persze csak akkor tudnánk biztosan tudni, hogyha gyári számtól kezdve minden információ a kezünkben lenne és mondjuk egy LAN-on vagy bármilyen más offline rendezvényen leellenőrizné bárki is.

Ezek azok a szóbeszédek, amik a tRICKED-nél eltöltött 2,5 hónap alatt eljutottak hozzám és szerintem bárki máshoz is.

Vélemény:

Ha pár hónappal korábban DEv kirohanásánál a milla belső berkeiben követelték azt, hogy legyen kirakva a csapatból és legyen kitiltva kb minden rendezvényről, akkor itt súlyosabb a helyzet. DEv esetében egy magyar nyelvű (B) streamen, magyar közönség előtt mondta el a véleményét, ami itthon kavart csak port. (És később az említett csapatnál voltak VAC BAN-ok is.) Ezzel szemben rmL egy nemzetközi meccsen, ahol a közvetítés és a fogadás miatt jóval nagyobb figyelmet kapott összecsapás, láthattunk nyilatkozik úgy, ahogy megtette. Kérdem én, hogy ilyen nemzetközi botrányt kavart esetben mi várható el a menedzsmenttől, mi fog történni? Én személy szerint, azon túl hogy elismerem játéktudását, nem látnám szívesen a válogatottban sem játszani. Bár KQLY is játszik meg streamel még, de ő sem játszik versenyszerűen már tudjuk mi miatt. El kéne gondolkodni érzésem szerint hasonló döntésen a megfelelő embernek/embereknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://esportrol.blog.hu/api/trackback/id/tr577549404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pene 2015.06.19. 21:56:06

Ha már megemlítetted az Esportmillát az utolsó bekezdésben: perpillanat egy széles összefogáson nyugvó, minden érintett fél (lan- és versenyszervezők, csapatfőnökök stb.) által egyértelműen támogatott szabályzatot készítünk, amivel a sportszerű, korrekt és tiszta játékostömegeket fogjuk támogatni a nemzetközi normákat betartani képtelenektől.

eSportolo 2015.06.21. 12:56:52

@Pene: Ezt elfogadom és szép és jó. De a kérdés a betartatása és annak kialakítása. Ez a kijelentés is már rengeteg kérdést vet fel nálam.
Anno beküldtem én is egy eléggé általánosnak mondható 10 pontot, ami bekerült a kalapba, hogy foglalkozni fogunk vele...
Jó ötletnek tartom én a millát és kell valaki, aki összefogja a játékokat és azok közösségét, csak sokszor ott elvész az erő, hogy a népszerűsítésre megy el az energia, nem pedig arra, hogy ilyen eseteket megelőzzön és valamilyen retorzióval sújtson.
Egyénenként sokszor vállalva vannak a vélemények kisebb társaságban vagy négyszemközt, de a nyilvánosság előtt nem mertek konfrontálódni akkor sem, mikor jó lenne. Ezzel kéne még valamit kezdeni.

Ozsi
süti beállítások módosítása