Húsvét idején, ahogy már megszoktuk, egy újabb ICL-t hozott a nyuszi nekünk. És azt kell mondjam, hogy egy olyat, amit jó "fogyasztani". Hogy pontosan mire is értem ezt, azt azonnal ki is fejtem.

Azt a legtöbben tudjátok, hogy korábbi cikkem révén én már egyetlen egy alkalommal sem leszek vendége a váci LAN-nak. Jó szándékom jeléül később írtam egy újabb szösszenetet, amivel igyekeztem konstruktív módon hozzáállni a rendezvényhez és annak lebonyolításához a játékosok élményének növelése érdekében. Mint utólag megtudtam a fejlesztések ezzel nincsenek összefüggésben, hiszen egy saját előírt ütemtervet igyekeznek tartani a csarnoknál. Ennek ellenére sok helyen voltak kapcsolódó pontok és a kapott visszajelzések alapján megérte ezeket a döntéseket, lépéseket meghozni, illetve meglépni. Kezdjük is el ezeket az elején!

Helyszín:

A csarnokban sok átalakítás történt az ICL 22 és az ICL 24 között. Újra van elkülönített, külön alvásra használt helyiség, működnek a zuhanyzók és az új mellékhelyiségek is kialakításra kerültek. Mindezen túl a szellőztetésre is igyekeztek gondot fordítani és a játéktér is átalakításra került. Így újra van egy kisebb színpad, ami jelenleg inkább a kommentátoroknak és az interjúknak adhat helyet. Ez nekem kicsit visszásságot kelt, mert nem azokat kell éltetni, akiket amúgy is éltetünk, hanem kicsit a játékosokat az én meglátásom szerint. De legalább a kamera képén mindkét csapat látható volt és a legtöbb összecsapás ki is került a CSGOlounge oldalára, így kis hírnevet is kaptak. (Saját csapatom nem került ki egy félreértés miatt és emiatt nem játszottak itt, de ez nem a szervezőkön múlt.)

Lebonyolítás:

Azt kell, hogy mondjam, hogy itt sem tapasztaltam és hallottam mostani alkalommal csúszásokról. Sőt, NewZoo említést tett arról, hogy nagyon jól időben alakultak a meccsek, így a szétlövés után BO1-ről inkább BO3-ra módosítottak, hogy a csapatok többet tudjanak játszani egymással. Ez úgy érzem egy korrekt döntés volt a nevezési díj ismeretében.

A rendezvény előtt aggódtam, mikor meghallottam, hogy 3 csapat jut tovább minden egyes csoportból és hogy ez időben hogyan is fog lezajlani. Az idővel nem volt gond és hiány, viszont nagyon sok csapat egy alsó ágat hiányolt inkább, ezen megoldás helyett. Tény, hogy feszítettebb és kicsit időigényesebb a lebonyolítás, de lehet, hogy még több játékot tesz lehetővé több csapat számára.

A CSGO-ra vonatkozó szabályzatot én magam nem láttam a weboldalon feltöltve az 1.6 és az általános szabályok mellett. Erről azt az információt kaptam, hogy nem frissítettem be megfelelő módon a böngészőm. Ha a szabályzatot a helyszínen el tudják érni a versenyzők, akkor ezzel nincs gond. (Jelenleg a "Soon" felirat található a weboldalon. Emlékeim szerint akkor is ezzel találkoztam, mikor a verseny volt.)

Fegyelem:

Itt érzem azt, hogy igazán kijár a virtuális kalapemelés a szervezőknek. Amit korábban a saját szememmel láttam és fülemmel hallottam az ICL22 alatt, az most jóval kisebb számban fordult elő. És nem csak a kisebb csapatok kaptak szóbeli figyelmeztetést, hanem a nagyobbak is, hogy sportszerűen igyekezzenek játszani. Sajnos, ha nincs megkövetelve, akkor nagyon el tud billenni a mérleg nyelve, hogy ki mit és hogyan enged meg magának. Ez remélem a jövőben is így marad, mert fontos ahhoz, hogy a fair play meglegyen és aki ennek nem tud eleget tenni, az ne menjen lanra vagy egyáltalán ne foglalkozzon kompetitív játékokkal. (Lanon még rosszabb felbőszíteni az ellenfelet, mert nem mindenki elég érett ahhoz, hogy ne csak szóban intézze el a dolgot, ahogy már láthattunk már rá példát.)

Más rendezvényeken is szeretnék hasonló fellépést látni a szervezőktől a játékosok és a menedzserek felé is. Ahogy azt az Esport Fest kapcsán is megemlítettem a kelleténél több ember jelenléte és/vagy közlekedése a színpadon nálam ugyan ebbe a kategóriába tartozik.

Média:

Az eredmények egész jól nyomon követhetőek voltak és frissültek állandó jelleggel a Coverage cikkben, így ezzel nem is volt gond. Kellett egy kis idő, de aztán megszoktuk az eredmények kiírását és a nyomon követésének menetét.

A streamek kapcsán egy furcsa kettősség jött elő. A megszokott közvetítőkön túl volt egy "b" stream is azokkal, akik anno ezt az egészet elkezdték itthon. Én is és nagyon sokan mások is emiatt ragadtunk le az online közvetítések mellett. Régi ismerősök és elismert játékosok köszöntek rá az "öregekre".

A két stream mind hozzáállásában, mind tapasztalatában, mind temperamentumában és szóhasználatában eltérő volt, de így meg tudta találni mindenki azt, ami neki inkább feküdt. Emiatt voltak is érdekes hozzászólások a nézőktől mindkét cset alatt. Akinek nem tetszik, amit lát/hall, az ne (azt) nézze/hallgassa! A magam részéről én emiatt nem szoktam nagyon közvetítéseket sem nézni és ha nézek is, akkor is általában a nagyobb versenyekről és csak angolul. Mindennek természetesen megvan az oka is, hiszen külföldön ezt hosszú évek óta profi szinten csinálják és itthon jelenleg még csak apró kis jelek vannak arra, hogy haladunk egy irányba. Egy régi felirat jut eszembe erről, amit olvastam és idevághat a közvetítésekhez általánosságban: "Nem baj, hogy lassan haladunk, mert nem biztos, hogy jó irányba megyünk".

Úgy döntöttem, hogy végül inkább ide, a közvetítésekhez írom azt a részt, ami sokak számára kiváltott egyfajta botrányt. Itt nem másra, mint DEv megnyilvánulására gondolok és az ezzel kiváltott felháborodásra. Ha már említettem, akkor itt van az ominózus eset a streamből.

Azzal az én meglátásom szerint nincs baj, ha valaki véleményt alkot. Én is ezt szeretném elvárni mindenkitől, hogy alkosson véleményt, viszont azt a megfelelő módon tegye! A vélemények, kritikák arra jók, hogy meghallgassuk mások hogyan látják az adott esetet és ebből lehet építeni. De ehhez nem elég azt mondani, hogy ez vagy az rossz, hanem meg kell találni azt, hogy mitől változhatna meg és lehetne jó. Tökéletes sosem lesz semmi, mert azt nem tudunk alkotni! A véleményalkotás módja és minősége már más terület. Ez az, ami kapcsán bele lehet kötni DEv mondanivalójába. Ami szintén azt mondom, hogy az ő malmára hajtja a vizet, hogy a nyomás ellenére is kitartott amellett amit mondott. Én is ezt követem az írásaimmal, mert nem akarok magammal sem szembe menni más kedvéért. Aki olyan volt, attól elnézést kértem, ha megbántottam (ICL 22 után a millásokkal elbeszélgettem az őket érintő részről), de nem változtattam meg a véleményem.

Ami az utóéletét illeti, tudjuk, hogy hivatalosan DEv hagyta abba a profi játékot és emiatt adta át a helyét másnak a ROCK csapatában. Mindenki tegye úgy össze magának a képet, ahogy jónak látja. Ami viszont szintén érdekes, hogy a videóban említett csapatból egy-két játékos is időközben VAC bant kapott. Erről sem vonnék le semmilyen következtetést inkább.

A fényképekről és a videókról az idén újból megalakult MESPORT gondoskodott. Remélem ezúttal hosszabb életű lesz, mint a korábbi próbálkozás és követik azt a gondolatmenetet, amit a nevük (Magyar Esportért Egyesület) is mutat. A videós anyagok közül az eSuba interjút emelném ki, mégpedig azért, mert nekem kicsit furcsa a lebonyolítása. Előbb a videó, aztán hozzá a véleménycsokor.

Nem egy interjút láttunk és hallottunk már bármilyen területen. Ami véleményem szerint normális lenne az interjú egyik menetét követve, hogyha elhangzik egy kérdés magyarul, majd valaki tolmácsolja egy adott nyelve és aztán az adott nyelven válasz is érkezik, akkor utána szintén hangozzon el magyarul a válasza az interjúalanynak. Másik lehetőség, hogy csak az idegen nyelven elhangzott interjút vágom az anyagba és alatta feliratozom, ami szintén elfogadott. Ehhez képest már extrém eset, mikor szinkrontolmács van, de ilyen azért nem szükséges egy videós anyagnál.

Értékelés:

A maga a verseny ugyan olyan, mint volt, csak a körítés végre kicsit elindult olyan irányba, amilyenre már jó ideje sokan vártuk (és reméltük). Remélem ezt a vonalat fenn tudja tartani hosszú távon is. Úgy érzem szerencsére a csapatokat is sikerült kordában tartani, ami szintén egy nagyon fontos tényező a szememben és bízom benne, hogy megmarad. Viszont ameddig egy csapat sem lesz kihajítva addig még érzésem szerint fognak próbálkozni és a fesztivált csinálni páran.

Jó dolognak tartom, hogy két különböző stream is van, így lehet választani, hogy melyiket nézzük. Akit egy adott csapat érdekel, úgy is azt nézi, amelyik streamen az megy, de akit a hangulata fogja meg egyik vagy másik társaságnak, az is dönthet kedvének megfelelően.

Ami nehézsége lesz az ICL-nek, hogy nem minden játékos és csapat tudja ezt az évi 4 versenyt magának kigazdálkodni és az egyre növekvő nevezési díjak mellett nem biztos, hogy hosszú távon a csapatok száma megmarad. Itthon most kezd végre fellendülni kicsit a CSGO közösség, de nagyon sok gond van még, amiről egy külön cikk is szólhatna. Ami biztos, hogy a legtöbb játékos, aki lemegy vagy tanuló vagy még másoktól erősen függ - tisztelet a kivételnek - és így nehéz kivitelezni 1-1 lant. Nem csak a nevezéssel kell ilyenkor számolni, hanem az étkezéssel, utazással és esetleges szállással is. Így 15-20.000Ft könnyen elmegy egy alkalomra és akkor úgy érzem optimistán számoltam. Ez az összeg valakinél évi 100.000Ft környékét is elérheti és akkor csak az ICL-ről beszélünk, más versenyekről nem. Ez szintén egy összetettebb történet, minthogy csak pár sorban fejtsem ki.

Összességében remélem, hogy az elindult fejlesztések folytatódnak és csak emelkedik a színvonal. Most, hogy volt újra külföldi érdeklődés, ha jó irányba halad az egész, akkor ez állandó lehet és talán végre normális ellenféllel találkozhat a magyar elit is és nem lesznek unalmasak a versenyek. Konkurencia úgy érzem még mindig nincs igazán, de remélem, hogy ennek kialakulására lesz a jövőben lehetőség, mert kell! Konkurencia nélkül nincs miért és hogyan fejlődni. Ez a világ minden területén így van. Ha nincs kivel "versengeni", akkor úgy és olyan irányba haladhatok, ahogy nekem tetszik, nem feltétlen úgy, ahogy a felhasználó értékelné, de más opciója nincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://esportrol.blog.hu/api/trackback/id/tr897401868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ponorka 2015.06.20. 00:32:23

Meg kell mondjam, teljesen meglepett, hogy csak most olvasom ezt a blogot. Az egész szervezéshes hozzászólni nem tudok, egy dolgot szeretnék megemlíteni, a külföldi csapatok interjú tolmácsolácsolásával kapcsolatban: Nagyon szépen köszönöm a véleményed. Nem akarok metegetőzni, de egy hirtelen ötlet volt, hogy interjúztassuk le a külföldi csapatokat is. Életemben először csináltam ilyet és a lámpaláz is rendesen közrejátszot a végeredményben.
A következő interjúnál remélhetőleg jóval profibb lesz a végeredmény és általad leírt észrevételt igyekszem majd felhasználni.
Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a véleményed!

eSportolo 2015.06.21. 11:30:27

@ponorka: Kedves ponorka!

Örülök, hogy építő jellegűnek fogod fel kritikámat. Sok sikert a következő interjúhoz! :)

Üdv, Ozsi
süti beállítások módosítása