Egy nagyon örömteli hír jutott el hozzám a csapatomon keresztül. Az ICL visszajelzéseket és ötleteket vár a játékos közösségtől a következő versennyel kapcsolatban. Az öröm nem feltétlen felhőtlen, mert sajnos túl hosszú idő telt el ahhoz, hogy most legyen bármilyen igényfelmérés, de minden közösséget építő lépést értékelnünk kell és meg is kell tennünk, nekünk játékosoknak és a közösséget meghatározó embereknek. Emiatt igyekszem minden ilyen lehetőséget én magam is megragadni.

Korábban is terveztem néhány olyan közhasznú információt összeszedni, ami bárki számára hasznos lehet, ha a versenyekről van szó. Ezeket a mai nap megcsináltam, így remélve, hogy hozzájárulok a színvonal emeléséhez. Ezeken túl úgy érzem, hogy a véleményem és a javaslataim is hasznosak lehetnek. Természetesen, hogy ki mennyit és hogyan fogad meg ebből, az már más. Kezdem inkább az utóbbival.

  • Külön kellene szedni a BYOC és a TUP versenyt
  • Megfelelő emberek a tudásukhoz mért feladatra, pozícióba
  • Állandó takarítás és szemétürítés a dohányzóban is
  • Rend megtartása
  • Külön helység pihenésre, csapatépítésre és játékra
  • Lebonyolítási javaslat (csatolmány linkelve)

Külön BYOC és TUP versenyek

Nem is tudom igazán, hogy melyik okfejtéssel kezdjem el a sort. Én a CoD4 versenyt meghagynám BYOC versenyként. Egyik oka, hogy kevesebb CoD4-es csapat van, mint amennyi CSGO bármikor is lehet már a jövőben. Sajnos vagy sem, de már nagy nemzetközi szinten nem tartozik a versenyjátékok elitjébe sem, így kis esélyt látok arra, hogy nagy hirtelenséggel beállítson 40 CoD4 csapat.
Ami részből ebből adódik, hogy a CSGO esetében viszont a TUP gépes lebonyolítást erőltetném. Információim szerint már csak egyfajta méretű monitor volt az 1.6-os versenyen is, ami örvendetes. A TUP mindig is meg tudja osztani a közösséget több szempontból is. Egyik szempont, amivel mindenki kezd szerintem, hogy mennyire erős egy gép. A magam helyzetében gyengébbek az ICL-es gépek, viszont egy nagy monitorral nem tudnék elférni olyan könnyen, ha játékosként mennék. Más játékosoknak a maguk 100+Hz-es monitorához viszonyítva a monitor jelenthet visszalépést. Viszont a közvetlen környezetemben is vannak olyan játékosok, akik örülnének egy TUP gépnek, mert erősebb a sajátjukénál. Ami fontos, hogy a TUP előnye, hogy minden lényegi periféria ugyan az. Ami a játékosoknak fontosabb, hogy mivel játszanak (billentyűzet, egér, egérpad és füles), azt úgy is hozhatják. És itt van a saját gépnek egy újabb hátránya, hogy azt nem mindenki fogja akár 2-300km-ről magával cipelni, aki nem rendelkezik autóval.
Ami szintén lényeges véleményem szerint, hogy árban nem szabadna egységesíteni a versenyeket. Aki gépet visz, jóval több macerával küzd, mint aki nem visz. Plusz fogyasztásban különbség nincs aközött, hogy TUP vagy BYOC gépeken játszunk. Ami lényegi különbség, viszont az érzésem szerint egy szervező feladata, hogy a megfelelő minőségű és leágazású hálózat rendelkezésre álljon mindkét megoldás esetén.

Megfelelő személyek

Adminok és lebonyolítók:
Az előző lanokon nem egy alkalommal láttam, hogy nem feltétlen a megfelelő személyek végezték a megfelelő munkát és a megfelelő módon. Itt gondolok adminra, közvetítőre, riportetrre, bárkire. Egy normális munkahelyen az első kérdésem az, ha új vagyok, hogy kitől, hogyan és milyen módon kaphatok utasítást és mi a pontos munkaköröm. Aki a szerverekért vagy a hálózatokért, az bent ül az admin szobában és ha gond van, reagál. Több dolga nincsen. Aki főadmin egy adott játékban, az csak a kérdéses esetekben legyen csak bevonva bármi olyan nem egyértelmű helyzetben vagy ha a csapat hozzá ragaszkodik, mint anno a mi helyzetünkben.

Közvetítők, riporterek:
A közvetítés már elengedhetetlen egy versenynél, de nagyon sok benyomást tud az emberben kelteni, ami lehet jó is vagy rossz is. Ha egy külön elszeparált helység van a közvetítésre, az legyen ellátva megfelelő levegő-utánpótlással, legyen kizárólag a közvetítők és maximum a technikáért felelős számára használható és ne átjáróház legyen. Ami szintén fontos a közvetítés szempontjából, hogy olyan személy üljön ott, aki ért is a játékhoz és megfelelően tud kommunikálni is. Lehet az én hibám, de ha külföldi versenyt nézek, akkor sokszor azért döntök az angol stream mellett, mert egy olyan típusú közvetítő, mint Anders (NiP) nem csak a játékot közvetíti le teljesen korrekt módon, hanem taktikai és stratégiai mozgásokat, helyezkedéseket is jól észreveszi és szóvá teszi. Annak ellenére, hogy a NiP színeiben van, egyszer sem láttam azt, hogy a közvetítései alatt részrehajló lett volna saját kenyéradójával szemben.
A játékok közötti szünetben egy nemzetközi versenyen elemzők beszélgetnek, hogy mit hol és hogyan láthattunk, ki mikor hibázott érzésük szerint. Itthon ilyen szinten képzett embert nem tudom mennyire találnánk bármilyen játékból, aki ki tudna elemezni mindent, nem hogy többet, hogy arról ne csak monológot tartson. Ezen a téren még van mit fejlődnünk, így akár a köztes szünetekben, egy korábbi verseny összefoglaló videójával vagy interjúkkal lehetne kitölteni az időket. Ami szintén fontos, hogy a streamer is ember. Amíg külföldön elemzés zajlik, addig nekik is van kis idejük, hogy akár a mellékhelyiségbe elszaladjanak, akár egy cigit elszívjanak vagy csak egyenek.
Nem egy lanon túl van már mindegyik közösség és azok, akik évek óta járnak versenyekre, mint én is, nem egy olyan társaságtól, közösségtől láttuk, hogy normális módon meg tudja szólítani a játékosait. Az átlag játékos csak a nagyobb neveket ismeri, de ugyan úgy lehetőséget kell adni a kevésbé ismert csapatoknak is a lehetőséget, hogy megkapják azt a bizonyos pár perc hírnevet. Arról nem is beszélve, hogy ott a helyszínen kell a véleményüket kikérni, hogy mi jó, mi nem a meglátásuk szerint.

Takarítók:
A takarítás az a munkakör, amit senki nem végez szívesen. Azok az adminok, akik csak puszira vannak ott, elhiszem, hogy nem szívesen vállalnák el, viszont rendnek kell lenni. Ha nincs rá kapacitás, mert alapból kevés az admin, akkor fel kell fogadni egy olyan embert, aki csak takarít. Akkor nem lesz gond, hogy mindig tiszta legyen a WC, legyen megfelelő utánpótlás a papírból is és a dohányzóban is üresek legyenek a kukák. Ha a plusz ember nem lehetséges, akkor viszont minden admin és szervező előre megbeszélt módon vegye ki a részét belőle.

Takarítás

Ahogy fentebb említettem, a takarítás állandó velejárója bármilyen rendezvénynek. Ha szemét van, ragad a padló, nem megfelelő a WC állapota, akkor sem jót nem tudunk mondani ezen állapotokról és még meggondoljuk, hogy legközelebb eljövünk-e. A probléma kialakulása viszont kettős, így emiatt a játékosok és a vendégek is felelősek, nem csak a szervezők. Mindenkinek saját maga felé kell, hogy legyen egy olyan igénye, hogy nem borítja ki az üdítőt vagy szemetel és persze rendeltetésének megfelelő módon használja a WC-t is. Ha bárki kiönt vagy kiborít valamit, akkor legalább szóljon a rendezőknek. A játékosoknak meg kell előzni a bajokat, de ha be is következik, legalább szóljanak. Az már egy adott embertől függ, hogy most eszközöket kér vagy megkéri a megfelelő szervezőt, hogy foglalkozzon a problémával. Utóbbinál lehet, hogy egy meccs kezdete a probléma vagy lehet, hogy csak a pénzéért elvárja, hogy ennyit meg tudjanak oldani, ha jelzi.
Ami már nem a játékosokra tartozik, hogy milyen gyakran és hogyan zajlik egy állandó jellegű takarítás vagy éppen szemétürítés. Ezeket a szervezőknek kell megoldaniuk, mindamellett, hogy a verseny akadálytalanul lebonyolításra kerüljön. Ha látom, hogy a csikkeket tartó tálca tele van, nem biztos, hogy arra sarkal sok embert, hogy akkor abba beledobja és új magassági rekordot állítson fel, mert látja, hogy úgy sem ürítik. Emiatt maradtak októberben is az asztalokon az üres tányérok és üdítős flakonok is, mert nem volt hova tenni. Ha jött volna egy nagyobb szél, akkor mindent visz oda, ahová akar.

Rend

A rend megtartása mindenki érdeke. Itt nem csak a takarítás, amire gondolok, hanem maga a lebonyolítás és a viselkedés is. Nem egy olyan eset volt, hogy az admin, részben a fáradtság miatt, de nem megfelelő módon kommunikált. Ezzel nem nekem kell foglalkoznom, mint játékos/menedzser, hanem azzal, hogy ugyan úgy végezze a munkáját, ahogy kéne. A nem megfelelő viselkedési formákra bőven láttunk példát októberben és nem is emelnék ki jelenleg egyet sem. Ami annál inkább szót érdemelt, hogy kettős mérce volt és van sok szervezőnél vagy közösségi személynél. Saját versenyszervezős időszakomból is tudom, hogy pártatlannak kell maradni és mindenkinek ugyan azokat a feltételeket meg kell tudni adni a jó játékhoz. Egy TUP lan esetében több óra kimaradás után egy 5-15 perc beállítás és DM érzésem szerint nem olyan nagy gond feltéve, ha nincs több órás késés. Októberben ennek többen megittuk a levét, hogy néhány kivételezett ember akár fél órát is kapott, hogy mindent kénye-kedve szerint beállítson, míg mások éppen csak elindították a CSGO-t, de már az admin hajtotta fel a szerverre és a meccset akarta indítani.

Ha bármilyen szabályt bevezetnek, az legyen mindenki számára ugyan az és ugyan úgy értelmezett és betartott!

Több helyiség megnyitása

A szellőzés még most is néha problémát okozott, ám nem ez, ami miatt külön szedném a játékosok számára fenntartott verseny és pihenő helyszíneket. A pihenés fontos és ha TUP és BYOC verseny is van, akkor az igazán elszántak nem nagyon tartanak szünetet és állandó jelleggel megy a játék. Plusz sokakat az állandó zene is zavart már. Mikor az egész csarnok meg volt nyitva játékra és pihenésre, akkor a külön kis helyiségekbe el lehetett menni és elvoltak a csapatok. Adminok is pihenni az adminszobába járnak és ott senki nem is zavarja őket, ha nem ég a ház. Ami fontos lenne, hogy aki szeretne nyugodtan pihenni, arra a játékosoknak is legyen lehetősége. És egy lényeges pont, ami már nem egy alkalommal problémát okozott, hogy nincs használható vizes blokk. Aki nem tud vagy nem akar még pluszban szállásra költeni, biztos vagyok benne, hogy nagyon értékelné, ha egy normális zuhanyzási lehetősége lenne, amit természetesen rendben is kell tartani és kellő tisztasággal kell, hogy rendelkezzen. Ez egy nagyon jó pont lehetne sokak személyében és még idő is van a kivitelezésre.

Lebonyolítás

A lebonyolítás végigvezetésére ráment a szombat estém és igazából két olyan lényeges pont van, amit TUP rendszernél el kell felejteni. Az egyik ilyen, hogy (majdnem) mindenki továbbjut a csoportból. 4 csapatos elosztás mellett csak úgy jött ki értelmes és elfogadható időkkel a levezetés, ha csak a fele jut tovább a szétlövésig, azaz két csapat csoportonként. Így egy csapat minimum 2 meccset játszik csak, ami miatt érdemes lehet átgondolni a nevezési díjakat.
A csatolt táblázatban látható a lebonyolítás, az időrend és az ültetés is. Az általam írt megoldás közel optimális feltételeknél használható. Itt gondolok szerver, gép és hálózat problémák minimális előfordulására. Ami fontos, hogy minden egyes csoport rendelkezzen legalább 1 kijelölt adminnal. Legutóbb, mikor ellátogattam a versenyre, ez így nem volt megoldva és problémát jelenthet, hogyha két admin két más információval látja el a csapatot. Illetve fontos az, hogy pontosan tudja mindegyik csapat, hogy kit kell keressen.
Szintén fontosnak tartottam, hogy emberi időben vége legyen minden egyes meccsnek. Este 9 óra után vége van az utolsó fordulónak és azok kezdenek esetleg másnap reggel "korábban", akik nem játszanak az utolsók között előtte lévő nap. Így bőven jut pihenésre és csapatépítésre is idő, akik ezt szeretnék és jut idő a közösségnek megismerni egymást jobban. Egy-egy ilyen versenynek ez is célja kéne, hogy legyen.

A lebonyolítást akkor érdemes újra átgondolni, hogyha minden játékos rendelkezik saját géppel, ahonnan nem kell felállnia. Én a magam részéről a csak TUP lebonyolítást javasolnám, mert a BYOC rendszert kicsit visszalépésnek érezném.

Végszó

Én a magam részéről úgy érzem, hogy kellő mértékben foglalkoztam a témával, hogy segíteni tudjam a szervezők munkáját. Az, hogy ebből mennyit fogadnak meg és valósítanak meg, az rajtuk múlik. Remélem, hogy az elmúlt versenyeken előforduló nagy csúszásokat ettől függetlenül sikerül elkerülniük és mindenkinek jut elegendő pihenési idő. Aki más egyéb gondolattal vagy kérdéssel rendelkezik, szívesen várom és kifejtem a véleményem arról is.

A bejegyzés trackback címe:

https://esportrol.blog.hu/api/trackback/id/tr197104643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

#Sanyi 2015.01.25. 21:56:46

Fantasztikus irás. Csak többet ne csinálj.
süti beállítások módosítása