Bár már nem tegnap volt, de 21. alkalommal cuccolhattunk le Vácra az éppen aktuális LAN-ra, az ICL20-ra. Nem a számolással van a gondom, de volt egy ICL+, ami a 2012 augusztusában került megrendezésre.

Hogy ne vádoljon meg senki azzal, hogy csak negatívumokat mondok, inkább azzal kezdek, ami előre lépést jelent, de már egy ideje érdemes lett volna megtenni, hogy szélesítsék a lelátogató nézők számára azon lehetőségeket, hogy lekössék magukat, hogyha nem éppen meccset akarnak nézni. Most már több szimulátor is akad és nem csak a billiárd és a ping-pong. Utóbbinál sajnos nem egy alkalommal tapasztaltam, hogy nem minden feltétel volt meg a játékhoz. Nyilván, ha nem vigyázunk rájuk mi sem, akkor a pótlásukat sem fogják feltétlen erőltetni a szervezők. Labdákat és ütőket beszerezni még ha csak ilyen hobbi játékhoz is akarjuk használni, azért nem feltétlen a legolcsóbb és legboldogabb dolog pótolni. Ami a rossz, hogy 2009 tavasza óta már bő 5 év telt el úgy, hogy lényegibb változás állt volna be ilyen téren. Az elmúlt pár alkalommal már volt kint 2 cockpit, de azt kevésnek érzem, ha sok vendég van. Egy BECUP-pal szemben, ahol volt kint rengeteg konzol, cockpit és még sorolhatnám az elérhető lehetőségeket. Nyilván másfajta színvonalat képvisel a két LAN, de én fontosnak érzem, hogy aki kifizeti a spect belépőt is, az is el tudja foglalni magát.

Sajnos vannak olyan pontjai az ICL-nek, amik még mindig nem változnak és úgy tűnik, hogy nem is nagyon törekednek rá, legalább is külső szemmel. Szép sorban igyekszem összeszedni azokat a pontokat, amik miatt az ICL jelen állapot szerint sosem fogja tudni felvenni a versenyt még egy BECUP-pal sem színvonalban, nemhogy egy nemzetközi lannal. A megélhetési versenyszervezés itthon ilyen formában nem működik, mint ahogy a megélhetési gamerség, akármennyire is törekednek rá.

 A legelső nagy arcon csapás számomra az volt, mikor a lan előtt nem sokkal kihirdették, hogy a CoD4 is TUP lesz. Ennek első hallásra örülnénk, mint játékosok, de akkor nem, hogyha ez nem várt plusz költségekbe ver minket, amivel nem terveztünk. Az évi 4-5 lannak az a hátránya, hogy egy 5-6000Ft-os nevezésen túl egy játékos, ha normális szálláson akar aludni, normális kaját is akar, plusz le is utazik, akkor 15-20.000Ft is lehet akár egy költség, amit szintén a színvonalhoz viszonyítva sok. Természetesen a költséget nagyban befolyásolják az egyéni lehetőségek és feltételek is, mind közlekedési eszközt tekintve, mind távolságot figyelembe véve.
Itt kiemelném, hogy lehet, hogy ez a német CoD4 csapat felé egy szép gesztus volt, de amiért én aggódtam, hogy a CSGO versenyeket ez hogyan érinti majd. A másik, ami engem személy szerint zavart volna, hogy kifizetek egy nevezésért 6000Ft-ot, de ha kiestem, már nem tudok játszani, mert nincs hol. Az ICL-en rengetegszer láttam azt, hogy akik ki is estek, mégis ottmaradtak még, hogy addig is játszanak egymással, másokkal és kicsit gyakoroljanak. Ezt kéne inkább megtartani, hogy minél több lehetőségük legyen játszani a játékosoknak. Sokkal jobb lenne a színpadra rakni a TUP gépeket és ott játszatni a nagyobb mérkőzéseket. A kérdés, hogy van-e még épített színpad, illetve van-e annyi szék és néző, aki így nézné. Hogy miért így gondolom így, azt később kifejtem.

Előbb jöjjenek a sokat említett gépek. Nagyon pozitív, hogy legalább egy középmezőny felső végét jelentő gépparkkal rendelkeznek, viszont ez a monitorokra nem teljesen igaz. A régi időkből megmaradt 19 colos monitorok, amik sajnos nem is Full HD képesek. Ez úgy érzem, hogy egy hatalmas öngól. Mind a mérete, mind a felbontása révén is. Arról nem is beszélve, hogy D2-t nem igazán a zöldes árnyalatairól ismertem, amit a monitorok produkáltak. A másik, hogy ajánlatos lenne egy olyan megoldást kitalálniuk, hogy a gépekbe ne tudjanak a kelleténél jobban belenyúlni a programokba a játékosok. Ez mindenképp egy olyan pontja a TUP gépes rendezésnek, amit pótolniuk kell a szervezőknek, hogy mindenkinek tényleg ugyan olyan feltételei legyenek. Bármelyik versenyre, ha visszagondolok, a monitorok is egységesek voltak a verseny teljes hosszában, ahol a szervezők biztosították a feltételeket.

A következő dolog, ami baromira szúrta a szemem, az a lebonyolítás és azzal kapcsolatos problémák. Ami jó lehet abban, hogy kevés gép van, hogy a meccsek között van annyi idejük a játékosoknak, hogy kajálni tudjanak, aludni tudjanak és kicsit fejben felkészüljenek a következő összecsapásokra. Hogy akkor mi is a problémám? A szokásos csúszások miatt átírta a napirendet a szombati napra. Így hiába volt megbeszélve, hogy ki mikorra jöjjön borult a menetrend és így fordult elő a szokásos káosz és az éjszakába való játék. Nyilván, ha pénteken sokáig játszik valaki és szombaton nem kezd csak 10-12 körül, akkor ki tudja pihenni magát. De szombatról vasárnapra való éjszakán éjjel, bőven éjfél után kezdtek meg egy BO3 meccset, ami fél 5-ig elhúzódott. Három MR5-ös?! hosszabbítás után lett csak vége a második pályának és már majdnem 4 óra volt, mire Mirage sorra került. Mindezt persze úgy, hogy a tervek szerint vasárnap 9-kor folytatódtak volna a mérkőzések az eredeti tervek szerint. Én szerencsére aludhattam, így már csak az eredményeket tudtam meg, mikor ébredtem.
Ebben a pár említett esetben több olyan precedens is van, ami úgy érzem kifogásolható. A legelső az az, hogy miért kötelezik a játékosokat arra, hogy a szervezők miatt kialakult csúszást éjszakákba menő játékkal hozzák be? Másnap meg elvárják, hogy ugyan úgy legyenek ott korán és hozzák ki a maximumot. Ez lehetetlen! A nagyobb versenyeken is van mondjuk 3-4 forduló esetleg. A Copenhagen Games esetében 10-kor, délután 2-korés este 6-kor voltak a meccsek BO3-ban. Nem éjjel 2 körül kezdték el a NiP-esek a meccsüket. Így nem lehet európai színvonalat képviselni, képviseltetni itthon. Lehet a mellünket verni,hogy a legjobb hazai lan, de inkább az egyetlen. A másik, ami nekem szemet szúrt, hogy MR5-ös hosszabbítás volt. Ki használ az ICL-en kívül még ilyet? Minden normális online és offline verseny MR3-at használ.
A másik, amit mind az adminok, mind a közvetítők esetében is előfordult, hogy játék közben felállították az egyik CoD4 csapatot, hogy most ők másik géphez ülnek át, mert a CSGO-nak kellenek a nagyobb monitoros kompó. Vagy mondjuk valamelyik PC-től elhozzuk a kábeleket, mert épp kell a közvetítő géphez? A játékos meg keresi, hogy ki nyúlta le és egyáltalán miért? Ha használatra kell, akkor miért nem kérdezik meg, hogy elveheti-e? Ezek ilyen alapvető emberi tulajdonságok és szervezőképesség hiánya szerintem és azé, hogy mással nem foglalkoznak, csak magukkal.
Ami miatt a játékosok is felelősek, hogy mindezt hagyják. Annyira nem nevezném nagy és kihagyhatatlan versenynek az ICL-t, hogyha a csapatok összefognak és kijelentik, hogy ők márpedig éjjel nem kezdenek már meccsbe és emiatt eltiltanák őket, bármelyikük nagyon sírna érte. Szerveződjetek, hiszen a verseny rólatok kéne, hogy szóljon és nektek! Az ICL évek óta azt csinál velünk és a közösségekkel, amit akar, mert megteheti és mi meg hagyjuk. El kéne gondolkozni, hogy ki mit csinál jól vagy rosszul...

Az utolsó pont, amit sürgősen meg kéne oldani, hogy normális stream legyen a versenyről, mert az sokat segít azon, hogy a következő eseményen többen jelenjenek meg. Egy héttel a verseny előtt is olyan alapvető játékismereti hibákat követett el Nosika az OVS fesztiválon, ami miatt megkérdőjelezem, hogy azon túl, hogy jól promozza magát, tud-e bármilyen játékhoz érdemben hozzászólni. A szórakoztató értéket egy versenyen én nem abban látom, hogy éppen milyen hülyeséget csinál a közvetítő, hanem, hogy a játékosok mit produkálnak. Az, hogy az este 7-kor kezdődő versenyről csak 9-től volt élő közvetítés, mert addig nem is volt letöltve a CSGO? Ez szerintem mindent elárul a felkészültségről és a komolyságáról mind a szervezőknek, illetve a közvetítőknek. Az egész idő alatt azt éreztem, hogy inkább egymás fényezése és maguk szórakoztatása volt a cél, mint az, hogy a játékról tudjunk meg infókat. Akik márciusban közvetítették, sajnos nem tudtak hangulatot csinálni, de még ők is jobban értettek a CSGO-hoz. Ez is egy olyan pont, aminél sajnos nekünk, fogyasztóknak kell lépéseket tennünk. Én a meccseket csak lenémítva tudtam nézni, mert irritált, amit hallottam. Ha nem javul a közvetítés és a lebonyolítás, akkor sajnos továbbra is elhatárolódom a magam részéről attól, hogy pénzt adjak azért, hogy lenézzek egyáltalán nézőnek, nem hogy játszani.

Összességében az ICL-t én már arra sem ajánlanám, hogy bármilyen csapat első lanjának válassza, mert már ahhoz is drága és a ráfordítás-kapott érték szempontjából nem éri meg véleményem szerint. Én inkább úgy jellemezném, hogy az ICL próbál színvonalban minél lassabb tempóban zuhanni. És mindezek mellett minél kevesebb pénzt próbál a rendezvénybe fektetni, de abból minél többet próbál elrakni. Az ICL-ről és a többi más hazai lanról a nyáron egy részletesebb cikksorozatot igyekszem összehozni. Itt a korábbi szervezők és résztvevők megkeresése már részben megtörtént.

A bejegyzés trackback címe:

https://esportrol.blog.hu/api/trackback/id/tr376452485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása