Ahogy azt korábban is írtam, már a Warcraft3 idején sem fogott meg ez a fajta játékmód és így én személyesen nem is játszottam League of Legends játékkal. Mint ahogy minden sportnak megvan a maga szépsége, de nem feltétlen fog meg minket 1-1, úgy vagyok én is a moba játékokkal a magam részéről. Saját tapasztalat hiányában több játékossal beszéltem és beszélek is a játékról, mivel játékosként nem érdekel, de lehet, hogy későbbiekben egy saját csapatnál szükségem lesz minimális játékismeretre.

Amiket összeszedtem játékosoktól, netről és videókból, azok alapján lehet, hogy egyes információk nem lesznek újak, de igyekszem tárgyilagos lenni minden tekintetben.

A CSGO-hoz hasonlóan lehet ranked és unranked meccseket játszani, mintha csak egy competitive meccsre mennénk vagy csak pubolnánk. Itt azonban az 1on1, 2on2 és az 5on5 is előfordulhat és ehhez képest változnak természetesen a pályák is. Minden egyes karakter sajátságos tulajdonságokkal rendelkezik és elméletileg a több, mint 100 champion révén elég sokféle felállásban lehet egymásnak esni. Itt is azért megvannak azok a karakterek, amiket a legtöbben előnyben részesítenek.

A hagyományos 5vs5 összecsapásban mindenkinek megvan a maga szerepe, helye. Ezek a következők: top, mid, jungle, ad vagy ap carry és support. Nyílván aki játszott a játékkal mindegyiknek tudja a pontos feladatát, én így a magam részéről nem kezdek bele találgatásokba és okfejtésekbe.

Amit megtudtam a játékról még, hogy jóval egyszerűbb, mint a Dota2 és emiatt sokszor kezdőknek javasolják, hogy legyen hol betanulni a játékba. Hogy miért hasonlítottam össze és mi alapján, azt kifejtem a másik játéknál. Először egy 5on5 a profiktól.

Szerencsére emiatt vagy épp ennek ellenére a LoL manapság az egyik legjobban eladható esport. Itthon is és külföldön is rengeteg stream és verseny van. A legnagyobb versenysorozat az LCS, aminek épp az ötödik sorozatát éljük és nemrég bejelentették, hogy egy olyan történelmi helyen lesz, mint a Wembley. Azt hiszem hogy ez is azt jelzi, hogy szép lassan kezd magának megfelelő helyen a köztudatba kerülni az esport. Sajnálatos módon itthon sem a közösség, sem a közvélemény nem alkalmas jelenleg semmilyen komoly esemény megszervezésére és egységes fellépésre sem. Arról, hogy milyen különbségek vannak itthoni és külföldi viszonylatokban, azt egy külön cikkben, több külföldi csapat bevonásával tervezem bemutatni.

Ha véleményed szerint valamit kifelejtettem és érdemes lenne megemlíteni, azt kérlek jelezd felém akár hozzászólásoknál, akár mailben az esportrol[kukac]gmail.com mailcímen keresztül.

A bejegyzés trackback címe:

https://esportrol.blog.hu/api/trackback/id/tr666194515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktor Szécsi 2014.05.29. 10:21:36

Üdv!

Én nagy lolos révén benne vagyok ebben a játékban és LEHET hogy nem hallottál róla, de most készül a " LoLfoglalás " nevű versenysorozat Magyarországon, aminek a döntőjét a top 4 csapat élőben játsza majd Budapesten :D Tudom hogy még nem olyan ez a dolog, mintha Foci VB lenne, de ha engem kérdeztek akkor jó úton jár! :)

eSportolo 2014.05.29. 10:33:30

@Viktor Szécsi: Követem az eseményeket amennyire lehet és igyekszem egyre inkább napra készebb lenni. Nagyon sok verseny van mostanában, ami akár LoL-ból, akár Dota2-ből, akár CSGO-ból lesz. OVS, LoLfoglalás és egyebek. Jó, hogy egyre több olyan rendezvény van, ahol a játék vmilyen szinten főszerepet kap. Amitől minden esetben tartok egy újnál, hogy milyen szintet hoz egy-egy esemény. Ha időm engedi, akkor lehet kinézek, de a közösség még nem ismert előttem és igazán a játék sem.
süti beállítások módosítása