A jelenlegi cikksorozatomban beszéltem már  jó néhány problémáról. Legyen szó a háttérről, a különböző játékos eseményekről, a média munkásságáról és most itt az ideje kivesézni a játékosokat.

Több szempontból is érdemes megvizsgálni a magyar játékos állományt. Egyik ilyen fontos szempont az adott játékos vagy csapat teljesítménye. Hogy mit és hogyan mutat a pályán. Persze az sem mindegy, hogy emellé mi társul még a meccseken kívüli megnyilvánulásokban. Ez is és sok minden más is befolyásolja egy-egy játékos értékét is.

Teljesítmény:

A legfontosabb teljesítmény szempontjából úgy vélem, hogy mindig magunknál igyekezzünk jobbak lenni. Ez persze nem csak a pályán nyújtott teljesítményre értendő. Ugyan úgy fejlődni kell a már sokszor említett területeken is. Ilyen a kommunikáció, a a problémamegoldás csapaton belül, illetve a a pályán is, valamint meg kell tanulni együtt élni a játékkal és azt érezni.
Nem lehet elégszer kiemelni, hogy mind egyénileg, mind csapatként is fejlődni kell, hogy előre tudjon lépni egy társaság. Az utóbbi években erre legjobb példa az N6 csapata volt. Szépen építkezve eljutottak oda, hogy átvehették a legjobb FPS csapat trófeáját a V4-en és nem érdemtelenül!

Ha egyéni példát kellene mutatni, akkor Vizicsacsi az, aki a legtöbbeknek azonnal beugrik függetlenül attól, hogy milyen játékkal játszik. Ő hosszú évek óta a legjobbak ellen játszik az európai LCS mezőnyében. Én ezen a hétvégén szoríthatunk érte és csapatáért a rájátszásban is! Ezt a szerencsések a helyszínen, mások meg a Magyar LoL TV adásán követhetitek figyelemmel.
Ha már a LoL került elő, akkor nem felejtkezhetünk el sem bluezor, sem mumus100 külföldi kiruccanásáról. Ők is szépen hozzák az eredményeket keletről és nyugatról egyaránt.

Ha átnézek az FPS oldalra, akkor ott DeadFox és RAISY a két álló csillag a hazai égbolton. Ahogy anno CSS-ben megismertük és tapasztaltuk, NOFEAR már akkor is tehetséges játékos volt és volt érzéke ahhoz, amit csinál.
Ugyanakkor DeadFox nagyon jó példa arra, hogy nem maradt meg itt az áskálódós állóvízben és élt a külföldi lehetőséggel. Ma hol őt imádó, hol őt marasztaló cikkeket olvasni a hazai oldalakon. Ettől függetlenül egy biztos: Bence elért valamit a magyar CSGO-ban, amit senki más! És persze hamarosan újabb Major matricák is érkeznek a nevével. Azt mondom, hogy aki - forrás ide vagy oda, de - becsmérli, az csinálja utána! :)

Természetesen vannak még más játékosok, ahol szépen teljesítenek magyarok, de így is azt mondhatom, hogy 10 fő alatti az a névsor, amit fel tudnék mondani. Ha ezt nézem, akkor olyan szinten, hogy egy komoly nemzetközi mezőnyben valaki megállja a helyét körülbelül 1:1.000.000 az arány. És akkor optimista voltam. De vannak követendő példák előttünk, hogy igenis meg lehet csinálni! Legyen az egyéni vagy csapatjáték, de elérhet bárki szép teljesítményt. Sajnos azt mondhatom, hogy jelenleg inkább csak egyénileg van esély odaérni bárhova.

Azért is kezdtem azokkal a személyekkel, akik bejárták már ezt a rögös utat, hogy reménysugár legyen. Jelenleg úgy érzem, hogy nem hogy közeledne az alagút végén a fény, hanem folyamatosan építenek az alagúthoz, hogy még kevesebb esély legyen kijutni a fényre. Ennek okait az első két cikkben kifejtettem már. Viszont szerencsére vannak úgy vélem reménycsillagok is!

Mivel a CSGO az ami közelebb áll hozzám, így erről tudok nyilatkozni igazán. Csapat szinten jelenleg kettő olyan felállás van, ami bizonyított már nem olyan rég és a jövőben úgy érzem lesz lehetőségük kitörni egy még komolyabb nemzetközi közegbe is. Egyik ilyen a már HyperioN eSport nevet viselő felállás, ami ma este remélhetőleg megnyeri a hátralévő ESEA Open döntőt a cikk megjelenése után. Kaptak bőven hideget-meleget a srácok és remélem, hogy ahogy hussar is írta az egyik közvetítés után, már csak a presztízs miatt lesz lehetőségük offline is megmutatni mire képesek. Bár mint tudjuk ez nem feltétlen éri meg anyagilag, de kevesebb szekálást kapnának a srácok úgy vélem.
A másik ilyen felállás a gamerzone csapata. Itt ugyan voltak embercserék, ahogy a srácok elmondták az ESL Major League megnyerése után, de még így is az egyik legstabilabb és legeredményesebb csapat magyar szempontból, akárcsak a korábbi Neternity.
Bízom benne, hogy mindkét csapat el tudja érni, amit csak lehet és ehhez meglesz a megfelelő támogatásuk. Főleg ilyen eredményekkel a hátuk mögött!

Van pár olyan csapat, akik nagyon jó háttérrel rendelkeznek és viszonylag fix felállással. Itt sajnos azt mondhatom, hogy a ROG Warriors már gyengélkedik egy ideje. Remélem, hogy ettől függetlenül sikerül előre kapniuk és élni azzal a lehetőséggel, ami megadatott nekik. A másik ilyen a Per Fines Suos eSports. Itt egy épülő csapatról van szó, de úgy érzem és remélem, hogy a megfelelő hátteret jól fogják kamatoztatni a srácok. Követendő példa van szerencsére csapat szinten is, hogy mi az útvonal.

Ezen csapatok figyelmen kívül hagyják azt, hogy "legjobbjaink" a legtöbb esetben egymással marakodnak és teszik a dolguk. Sok olyan játékos van, akin érezni lehet, hogy kiégett vagy épp hullámvölgyben van. De Rocky is megmondta a tutit. Nem vagyok edző, sem mentor, de én is megéltem, hogy nekem sem ment minden alkalommal a kézilabda. De mindig igyekeztem fejlődni és soha fel nem adni. Így remélem, hogy a megfelelő hozzáállást, mentalitást és érettséget megtalálva, mutat majd valamit év végén a Lenovo kupán a GA is!

Remélem, hogy pár szezon múlva már arról olvashatunk, hogy az MDL-ben játszik a HyperioN eSport vagy komoly CEVO sikert ér el a gamerzone. Ők mutathatnak egy jó irányt azoknak, akik esetleg most kezdenek el játszani a CSGO-val.

Érték:

Korábbi bejegyzések óta sem lettem marketing szakember, viszont egy játékos értékét nem csak az határozza meg, hogy milyen jól lő vagy melyik csapatban van. El is kell tudni adnia magát, hogy így megérje a szponzoroknak is befektetni, támogatni a játékosba, csapatba.

Ehhez az elvárásoknak megfelelő megjelenések és megnyilvánulások kellenek a közösségi felületeken és személyesen is, ami nem rombolja a játékos brandjét, imidzsét. Az F1-ból Hamiltont tudnám emlegetni, aki alkalmanként pont tesz arra, hogy mit lehet és illik és mit nem. Szponzori szerződés és előírások ide vagy oda, nem feltétlen veszi mindig komolyan. Igaz ő tett is le az asztalra eleget és biztos a színfalak mögött azért elbeszélgetnek vele.

Egy szerződéses játékostól a legtöbb esetben elvárják, hogy a különböző mérkőzésekről pár szóban nyilatkozzon. Bár nálunk annyira nem elterjedt, de erre a twitter a legátfogóbb felület. Ugyan így fontosak a rendszeres streamek, ahol a partnerek, szponzorok megfelelő felületet kapnak arra, hogy megismerjék őket a rajongók. És persze elmaradhatatlan, hogy a különböző helyszíneken készítsenek fotókat vagy videókat instagramra. Az élő bejelentkezés is inkább itt elterjedtebb, nem úgy, mint egy facebook live. Persze a profiknál ilyenre külön stáb van és a játékosoknak a játékra lehet koncentrálni, esetleg néhány szó erejéig kell csak kamera elé állniuk. De tudjuk, hogy kis pénz, kis foci. Nálunk sok pénz mellett is kicsi, akárcsak a V4 kapcsán az esport.

A fentiek alapján nem sok olyan magyar játékost tudnék emlegetni, aki ezt megteszi és hazai környezetben játszik. El kell fogadni a játékosoknak, hogyha valaki támogatja őket, akkor azt meg is kell tudni mutatni, így ők is árucikkek valamilyen szinten, de legfőképp a kirakat. Amennyiben támogatást vagy valamilyen szinten bevételt szeretne valaki az esportból, akkor ezért tenni is kell. Nem csak a legeredményesebb csapatok a legkelendőbbek, mint reklámfelület. Persze egy NiP komoly múlttal rendelkezik és ikonikus játékosokkal. Így, bár nincs hozzá statisztikám, de szerintem még mindig az egyik legjobban kereső szervezet merchandise szempontjából.

Így vagy úgy, de kell kis sellout és kell a felület a cégeknek, hogy megérje számukra, hogy téged vagy csapatod támogassák. Hogy mindent a pénzért hozzáállást választod vagy a belső értékrendednek megfelelő megállapodásokat tudsz kötni, az sem teljesen elhanyagolható. Ha csak magamról kellene döntenem és nem menedzserként egy csapatról, akkor könnyebben válogatnék én is, hogy mit fogadok el és mit nem. Természetesen egy csapat élén a költségek mások és így több lehetőséget kell megragadni, de ettől függetlenül érdemes átbeszélni egy-egy opciót. Magyar viszonylatban viszont nem kapkodnak úgy a szponzori lehetőségekért a cégek még az esport piacán. Ilyen szempontból még egy-egy PlayIT vagy Mondocon jobb beruházás nekik.

A cikksorozat utolsó részét remélem még a héten el tudjátok olvasni. Itt összegezve igyekszem majd kis iránymutatást adni, hogy mit kellene és hogy kik azok, akik korai nyugdíjazásukon gondolkodhatnának már a magyar esport színpadán.

A bejegyzés trackback címe:

https://esportrol.blog.hu/api/trackback/id/tr7714176793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása